Η γέφυρα που έφερε δύο λαούς πιο κοντά

Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2010 11:56
UPD:12:07

A- A A+

Τα δέκατα γενέθλιά της γιόρτασε την Πέμπτη 1η Ιουλίου η γέφυρα Øresund που συνδέει το Μάλμο της Σουηδίας με την Κοπεγχάγη της Δανίας, συσφίγγοντας τους δεσμούς των δύο σκανδιναβικών λαών.

Πρόκειται για έναν συνδυασμό υπερθαλάσσιας γέφυρας και υποθαλάσσιου τούνελ συνολικού μήκους 7,8 χιλιομέτρων. Το 1991, όμως, που εγκρίθηκε το έργο από τα κοινοβούλια της Σουηδίας και της Δανίας, το κλίμα κάθε άλλο παρά πανηγυρικό ήταν, με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις να διοργανώνουν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας μαζικής κλίμακας.

Παρά τις εκτεταμένες αντιδράσεις, το έργο αξίας 3 δισ. ευρώ ενθουσίασε τους Σουηδούς –κυρίως του Νότου– ενώ τα συναισθήματα στη Δανία ήταν ανάμικτα. Μετά τον πρώτο μήνα της λειτουργίας της γέφυρας –που κάθε περίεργος έσπευδε να δει από κοντά το κολοσσιαίο έργο– η κίνηση έπεσε πολύ κάτω από τις προσδοκίες. Στη συνέχεια, όμως, άρχισε να αυξάνεται αργά αλλά σταθερά. Το 2009, μάλιστα, ο αριθμός των διερχόμενων οχημάτων αυξήθηκε κατά 141%.

Πριν την κατασκευή της γέφυρας, ο αριθμός των εργαζομένων που περνούσαν τα σύνορα των δύο χωρών δεν ξεπερνούσε τους 2.000. Το 2009, οι εργαζόμενοι που μετακινούνται στις δύο χώρες υπολογίζονται στους 20.400. Στη συντριπτική τους πλειονότητα (95%) ζουν στη Σουηδία και εργάζονται στη Δανία.

Η 36χρονη Δανή Ida Hastrup μετακόμισε με την οικογένειά της στο Μάλμο και διασχίζει καθημερινά τη γέφυρα για να πάει στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης όπου δουλεύει. «Είμαστε πολύ ευτυχισμένοι στη Σουηδία. Οι άνθρωποι σέβονται πολύ περισσότερο τους νόμους, ενώ υπάρχει μεγάλη διαφορά όσον αφορά στην προσέγγιση των παιδιών. Στη Σουηδία, τα παιδιά είναι το μέλλον, ενώ στη Δανία οι νέοι θεωρούνται δευτερευούσης σημασίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Προτεινόμενα για εσάς