Αμφισβητείται η Μέρκελ: Ερωτήσεις και απαντήσεις

Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2010 16:57

Αντιμέτωπη με πιέσεις εντός του κόμματός της βρίσκεται η Γερμανίδα καγκελάριος ¶νγκελα Μέρκελ προκειμένου να αναθεωρήσει τα σχέδια για περικοπές των δημοσίων δαπανών, μετά το φιάσκο της προεδρικής εκλογής.

A- A A+

Αντιμέτωπη με πιέσεις εντός του κόμματός της βρίσκεται η Γερμανίδα καγκελάριος ¶νγκελα Μέρκελ προκειμένου να αναθεωρήσει τα σχέδια για περικοπές των δημοσίων δαπανών, μετά το φιάσκο της προεδρικής εκλογής.

Η δυσκολία να εκλεγεί ο υποψήφιος του συνασπισμού της, Κρίστιαν Βουλφ, στη θέση του προέδρου της χώρας, τη στιγμή που υπήρχε ξεκάθαρη πλειοψηφία στα χαρτιά, κατέδειξε την ολοένα και μεγαλύτερη απογοήτευση που προκαλεί η ηγεσία της, ακόμα και εντός του κυβερνητικού συνασπισμού.

Τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον;

Το πιο άμεσο ζήτημα, και ίσως το μοναδικό που θα έρθει στο προσκήνιο πριν τη θερινή διακοπή των εργασιών της βουλής για εννέα εβδομάδες, είναι η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας. Η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει μια «τρύπα» 11 δις. ευρώ στη χρηματοδότηση του συστήματος το 2011.

Εδώ και μήνες τα τρία μεγάλα κόμματα συζητούν πώς θα γίνει αυτό. Ο υπουργός Υγείας Φίλιπ Ρόσλερ των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) θέλει να μειώσει τις ετήσιες δαπάνες κατά 4 δις.ευρώ. ¶λλα 7 δις.ευρώ πρέπει να εξασφαλιστούν μέσω πρόσθετης χρηματοδότησης. Το FDΡ θεωρεί ότι αυτό πρέπει να γίνει μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων κατά περίπου 30 ευρώ το μήνα για τον καθένα.

Από την πλευρά του, το κόμμα της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (SCU) αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών στη Βαυαρία αντιτίθεται σε κάθε προσπάθεια του FDP να εισαγάγει ενιαία αύξηση στις εισφορές χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα των ασφαλισμένων.

Τι σημαίνει αυτό για τις σχεδιαζόμενες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες;

Μέλη του συντηρητικού κόμματος της Μέρκελ την πιέζουν να πάρει πίσω μερικά από τα μέτρα για μείωση του δαπανών κατά 80 δις.ευρώ μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Συγκεκριμένα, οι σύμμαχοι της Μέρκελ θέλουν να αποσυρθούν τα σχέδια για μείωση του οικογενειακού επιδόματος σε οικογένειες που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση των δαπανών δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο υπολογιζόταν αρχικά.

Και ο ρόλος της Γερμανίας στην κρίση της ευρωζώνης;

Η κυβέρνηση της Μέρκελ έχει αποδυναμωθεί σοβαρά από την προεδρική εκλογή και οι πολιτικοί αναλυτές διερωτώνται αν θα αντέξει μέχρι το τέλος της θητείας της το 2013.

Αυτό σημαίνει ότι η Μέρκελ δεν θα μπορέσει να προωθήσει τη συμβολή της Γερμανίας στην παροχή βοήθειας σε άλλες χώρες στην περίπτωση που τη χρειαστούν, καθώς έχει ήδη συμφωνήσει να βοηθήσει στη διάσωση της Ελλάδας και έχει συμβάλει στο δίχτυ ασφαλείας του ευρώ.

Η Μέρκελ αντιμετωπίζει εκλογές σε πέντε κρατίδια το 2011 και, μετά τη λαϊκή δυσαρέσκεια που προκάλεσε η παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, θα πρέπει να προσέχει τις αντιδράσεις των Γερμανών πολιτών.

Είναι πλέον εκτός ατζέντας οι περικοπές στη φορολογία;

Κάποιοι συντηρητικοί βουλευτές έχουν ήδη ασκήσει κριτική στη μείωση του ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία που ισχύσει από την αρχή του χρόνου.

Η μείωση θεωρήθηκε παραχώρηση στους επιχειρηματίες που στηρίζουν το FDP και πολλοί επιθυμούν να καταργηθεί.

Πριν την εκλογή του προέδρου, αξιωματούχοι του FDP πίεζαν την κυβέρνηση να τηρήσει την υπόσχεσή της για μείωση της φορολογίας για τη μεσαία τάξη. Ωστόσο, οι συντηρητικοί επιθυμούν πλέον πιο ίση μεταχείριση των φορολογουμένων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή