Ψηφίστηκε και επί των άρθρων το ασφαλιστικό

Παρασκευή, 09 Ιουλίου 2010 07:04
UPD:14:48

A- A A+

Yπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων, στην Ολομέλεια της Βουλής, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας που προκάλεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Με απόφαση του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου απεσύρθη το άρθρο για τη διαιτησία.

Κατά την ψηφοφορία επί της αρχής, επί συνόλου 298 παρόντων βουλευτών, το νομοσχέδιο έλαβε 159 θετικές ψήφους, 137 αρνητικές, ενώ υπήρξαν και δύο ψήφοι «παρών», από τους ανεξάρτητους, πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Δημαρά και Βασίλη Οικονόμου.

Υπενθυμίζεται πως υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι ανεξάρτητοι πρώην βουλευτές της ΝΔ, Κώστας Κιλτίδης και Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ εναντίον του τοποθετήθηκε η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σοφία Σακοράφα.

Στην κατ΄άρθρο ψηφοφορία, η Ν.Δ. υπερψήφισε τα άρθρα 17 και 43 και καταψήφισε τα υπόλοιπα. Ο ΛΑΟΣ υπερψήφισε μόνο τα άρθρα 17 και 73. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ τα καταψήφισαν όλα. Η Ντόρα Μπακογιάννη υπερψήφισε τα άρθρα 2, 37, 17, 43, 73, 52, και είπε παρούσα στο 75.

Παρών δήλωσαν για όλα τα άρθρα οι ανεξάρτητοι Κώστας Κιλτίδης Βασίλης Οικονόμου και Γιάννης Δημαράς, ενώ όχι σε όλα τα άρθρα ψήφισε η Σοφία Σακοράφα.

Μετά την απόσυρση του άρθρου για τη διαιτησία, το σύνολο των άρθρο για το ασφαλιστικό υπερψήφισε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης (είχε δηλώσει ότι δεν θα ψήφιζε το συγκεκριμένο άρθρο).

Ωστόσο ο ισχυρισμός του υπουργού Εργασίας ότι το εν λόγω άρθρο αποσύρεται, καθώς επήλθε συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, προκάλεσε την αντίδραση της ΓΣΕΕ. Ουδέποτε επήλθε συμφωνία της Συνομοσπονδίας με τους εργοδοτικούς φορείς για το θέμα της διαιτησίας, τονίζεται σε ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας, ενώ διευκρινίζεται πως η απόφαση του υπουργείου Εργασίας να αποσύρει το σχετικό άρθρο, δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με κατάληξη σε κοινή θέση των κοινωνικών εταίρων http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1840729 .

Επιπρόσθετα, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όπως ανακοίνωσε ο γραμματέας της, Χρήστος Παπουτσής, θα καταθέσει πρόταση για τη σύσταση ειδικής επιτροπής της Βουλής που θα παρακολουθεί την πορεία του ασφαλιστικού καλώντας τον πρόεδρο της βουλής να την συμπεριλάβει στην τροποποίηση του κανονισμού της Bουλής που θα γίνει τις επόμενες μέρες από την ολομέλεια.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μαρκόπουλος, χαρακτήρισε θετική την πρόταση αρκεί όμως όπως παρατήρησε το έργο της επιτροπής να το λαμβάνουν υπόψη τους οι υπουργοί.

Διαδήλωση κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου

Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν χθες κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Η συγκέντρωση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έγινε στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στη Βουλή. Χωριστή συγκέντρωση στην Ομόνοια διοργάνωσε το ΠΑΜΕ.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της Συνομοσπονδίας ήταν σχεδόν καθολική.

«Τα θεμελιώδη κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα δεν παραγράφονται και δεν ακυρώνονται ούτε όταν ψηφίζεται ένας νόμος. Ο αγώνας μας για αυτά τα δικαιώματα θα είναι διαρκής και μακροχρόνιος. Όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας θα τα χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να ακυρώσουμε αυτές τις απαράδεκτες, αντιασφαλιστικές και αντικοινωνικές ρυθμίσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος.

«Το κύριο ερώτημα είναι για πόσο ακόμα αυτή η κυβέρνηση θα προχωρά αγνοώντας την κοινωνία, θα νομοθετεί αγνοώντας το Σύνταγμα και τη Δικαιοσύνη και θα στηρίζεται, όχι στη συνειδητή επιλογή, αλλά στον εκβιασμό της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας», τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Στη Θεσσαλονίκη, ομαλά πραγματοποιήθηκαν οι δύο πορείες, που οργάνωσαν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, αλλά και το ΠΑΜΕ, χθες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Οι κινητοποιήσεις άρχισαν λίγο μετά τις 10:00 και ολοκληρώθηκαν λίγο πριν από τις 14:00.

Περίεργο περιστατικό μετά το τέλος της πορείας στην Αθήνα

Τις συνθήκες τραυματισμού νεαρού υπαλλήλου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας διερευνά εν τω μεταξύ η ΕΛ.ΑΣ.. Ο υπάλληλος βρέθηκε τραυματισμένος στο κεφάλι στις 13:45 της Πέμπτης στην οδό Σίνα και ακολούθως μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, πρόκειται για περιστατικό ξυλοδαρμού, αμέσως μετά το τέλος της πορείας.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή