Αντ. Σαμαράς: Κοινωνικά επτωχεύσαμε

Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2010 13:02
UPD:17:03

«Το πάγωμα συντάξεων για τρία χρόνια σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο πληθωρισμό εξανεμίζει το εισόδημα των συνταξιούχων», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και συμπλήρωσε: «Μειώθηκαν δραστικά οι συντάξεις σε ποσοστά πάνω από 30%».

A- A A+

«Κοινωνικά επτωχεύσαμε», είπε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής ο Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο «έχουμε όχι εξυγίανση, αλλά ανατροπή του ασφαλιστικού, συρρίκνωση και υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους».

Ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση, κατά τη συζήτηση του συνταξιοδοτικού του Δημοσίου, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι «η σημαντικότερη υποχώρηση στον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης είναι η απόσυρση της εγγύησης του κράτους στην καταβολή των συντάξεων».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Αυτή είναι η μεταρρύθμιση», συνέχισε, «η λεγόμενη μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες, το να λύσουμε το πρόβλημα, μειώνοντας δραστικά τις συντάξεις».

«Το πάγωμα συντάξεων για τρία χρόνια σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο πληθωρισμό εξανεμίζει το εισόδημα των συνταξιούχων», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και συμπλήρωσε: «Μειώθηκαν δραστικά οι συντάξεις σε ποσοστά πάνω από 30%».

Επικρίνοντας σύσσωμη την πολιτική της κυβέρνησης –και για το ασφαλιστικό στον ιδιωτικό τομέα- ο κ. Σαμαράς επισήμανε πως «δεν γίνεται καμία ουσιώδης προσπάθεια για εξυγίανση του συστήματος, δεν δίνονται κίνητρα για να αυξηθεί ο αριθμός των απασχολουμένων, θεσπίζεται μόνο η παράταση του ορίου συνταξιοδότησης».

«Δεν αποθαρρύνεται η εισφοροδιαφυγή, αφού το υψηλό εργοδοτικό κόστος ενθαρρύνει τους εργοδότες να πληρώνουν μαύρα», συμπλήρωσε.

Επιχειρώντας να κάνει μία ανασκόπηση των πεπραγμένων του παρελθόντος στην κοινωνική ασφάλιση, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι «η έξαρση του κρατισμού στη δεκαετία του 80 διέλυσε τα ταμεία».

Επιπλέον, παραδέχθηκε ότι τις τελευταίες δεκαετίες θεσμοθετήθηκαν συνταξιοδοτικά δικαιώματα υψηλότερα από την συνταξιοτική απόδοση των ασφαλιστικών ταμείων και εκτίμησε ότι με το νέο ασφαλιστικό «οι συνολικές συντάξεις που θα δοθούν στο μέλλον, θα είναι χαμηλότερες από τις εισφορές που θα κατατεθούν στο μεταξύ».

Αναφέρθηκε δε εκ νέου στο σχέδιο εξόδου από την κρίση το οποίο προτείνει η ΝΔ. Όπως είπε, «όχι μόνο θα οδηγήσει σε πολύ μικρότερο χρέος αλλά θα επιτρέψει να απαλλαγούμε και από τους όρους του Μνημονίου», κάνοντας λόγο για φαύλο κύκλο ύφεσης στον οποίο οδηγεί η λογική του Μνημονίου.

Επανέλαβε δε τη δέσμευση της ΝΔ να αποκαταστήσει τις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων άμεσα και να διασφαλίσει συντάξεις αξιοπρεπείς και δίκαιες.

«Το ΠΑΣΟΚ βυθίζει τη χώρα σε βαθιά ύφεση. Αυτή την ύφεση είναι που αποκαλεί σωτηρία της χώρας», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η ΝΔ υπόσχεται άλλο δρόμο ανάπτυξης.

ΥΠΟΙΚ: Η ΝΔ αδυνατεί να προτείνει λύσεις

«Είναι θετικό που επιτέλους ακούσαμε στη Βουλή την άποψη του προέδρου της ΝΔ για το ασφαλιστικό», δήλωσε απαντώντας στον κ. Σαμαρά ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Σημείωσε μάλιστα πως «είχαμε όλοι μας απορία γιατί δεν υπήρχε τοποθέτηση της ηγεσίας της ΝΔ για το ασφαλιστικό», αναφερόμενος στη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά την προηγούμενη εβδομάδα.

Αποκρούοντας τις βολές του πρόεδρου της ΝΔ, ο κ. Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε τη ΝΔ ότι αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες του ασφαλιστικού συστήματος αλλά αδυνατεί να κάνει το επόμενο βήμα, να προτείνει λύσεις.

«Το πρόβλημα με την τοποθέτηση του κ. Σαμαρά είναι ότι δεν μας λέει γιατί φτάσαμε στο σημερινό σημείο και τι πρέπει να γίνει από εδώ και τώρα», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την εγγύηση των συντάξεων, επανέλαβε ότι το κράτος εγγυάται αξιοπρεπείς συντάξεις.

Για το Μνημόνιο ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ο κ. Σαμαράς «μας λέει να απαλλαγούμε από τους όρους του Μνημονίου..Εμείς λέμε ότι το Μνημόνιο είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνουν πράγματα». Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι υπάρχουν και ρυθμίσεις που δεν θα προωθούνταν διαφορετικά και υπογράμμισε ότι «αυτή η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να λέει αλήθειες και με αυτό πορεύεται».

Επίσης κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για αοριστολογίες, τον κάλεσε να εξηγήσει «με ποια συγκεκριμένα "μαγικά", όπως ισχυρίστηκε, θα μπορούσε η χώρα να ξεφύγει από τους όρους του μνημονίου σε δύο χρόνια» και συμπλήρωσε: «Εμείς δεν λέμε παραμύθια με δράκους, γιατί πέρασε ο καιρός με τις χάντρες και τα καθρεφτάκια για να κερδηθεί πολιτικός χρόνος».

«Δυστυχώς η ΝΔ για άλλη μια φορά δείχνει ότι δεν είναι στο ύψος των περιστάσεων. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει αταλάντευτα για να δώσει ελπίδα στο λαό και τη χώρα», κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Δεν θίξαμε τις μικρές συντάξεις», υπογράμμισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής και υπογράμμισε ότι υπήρχε άμεση ανάγκη για βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, καθώς το δίλημμα ήταν «ή σταματάμε σε έναν - δύο μήνες να πληρώνουμε συντάξεις, ή θα είχαμε βιώσιμο ασφαλιστικό, έστω και με χαμηλές συντάξεις».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή