Αντιδρά η διδασκαλική ομοσπονδία στην κατάργηση ρύθμισης για τους εκπαιδευτικούς

Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2010 13:42
A- A A+

Την καταψήφιση της διάταξης του νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό σύστημα του Δημοσίου που καταργεί ρύθμιση για τους εκπαιδευτικούς, η οποία τους έδινε τη δυνατότητα συνταξιοδότησης, με 30 χρόνια υπηρεσίας και συμπλήρωση του 60ου έτους (εφόσον είχαν διοριστεί μετά το 1983) ή του 55ου έτους (για όσους είχαν διοριστεί προ του 1983) ζητεί η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ).

Σε επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, την υπουργό Παιδείας και το σύνολο των βουλευτών, η ΔΟΕ σημειώνει ότι η εν λόγω ρύθμιση ψηφίστηκε το 2002 (Ν.3075/2002, άρθρο 5, παρ.4) ύστερα από διαπραγμάτευση και συμφωνία της Ομοσπονδίας με την τότε κυβέρνηση, η οποία αναγνώρισε εν μέρει την ιδιαιτερότητα του εκπαιδευτικού λειτουργήματος.

Υπενθυμίζει ακόμη ότι «η υπουργός Παιδείας σε πρόσφατη συζήτηση με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών (ΔΟΕ- ΟΛΜΕ) αναγνώρισε την αναγκαιότητα ύπαρξης της συγκεκριμένης ρύθμισης, συμφωνώντας ότι τυχόν κατάργησή της θα έχει σοβαρές συνέπειες στην ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου. Την αναγκαιότητα ύπαρξης της συγκεκριμένης ρύθμισης αναγνώρισε και ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργος Κουτρουμάνης στη συνάντηση που είχε με το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στις 8/6/2010».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η κατάργηση της διάταξης αυτής θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις στην ποιότητα της εκπαίδευσης.

«Με τη διόγκωση του ποσοστού του γηρασμένου εκπαιδευτικού προσωπικού είναι φανερό πως η διδασκαλία υποβαθμίζεται, με σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου, ενός έργου εξαιρετικά σύνθετου και σημαντικού», επισημαίνει και προσθέτει ότι «με τη γήρανση του εκπαιδευτικού προσωπικού διευρύνεται το ηλικιακό και πολιτισμικό χάσμα μεταξύ διδασκόντων και διδασκομένων με αποτέλεσμα να καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη η μεταξύ τους επικοινωνία».

Υποστηρίζει επίσης ότι «είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο από ελληνικές και ευρωπαϊκές έρευνες ότι ο δείκτης απόδοσης των εκπαιδευτικών ως προς τη διδακτική πράξη ακολουθεί πτωτική πορεία μετά την ηλικία (κατά μέσο όρο) των 56 ετών».

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν η Διδασκαλική Ομοσπονδία ζητεί την καταψήφιση του νομοσχεδίου, καθώς και της συγκεκριμένης διάταξης που αναφέρεται στους εκπαιδευτικούς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή