Περίπου οκτώ εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων φτάνουν καθημερινά στις θάλασσες από προϊόντα που χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, δημιουργώντας σοβαρή απειλή για το οικοσύστημα και την υγεία μας. Υπολογίζεται ότι σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο των ωκεανών επιπλέουν περίπου 28.750 κομμάτια πλαστικού.
Θύματα των αποβλήτων πέφτουν πολλοί θαλάσσιοι οργανισμοί, ενώ ταυτόχρονα υφίστανται και τις επιπτώσεις της υποβάθμισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος, που προκαλούνται από τη δράση της ύπαρξης απορριμμάτων στον βυθό. Συγκεκριμένα, 700.000 με 1.000.000 θαλασσοπούλια πεθαίνουν κάθε χρόνο, επειδή παγιδεύονται σε πλαστικά απόβλητα ή καταπίνουν διάφορα απόβλητα που βρίσκονται στη θάλασσα.
Παράλληλα, οι αρνητικές επιπτώσεις της ρύπανσης των υδάτων είναι εξαιρετικά σημαντικές και για την παγκόσμια οικονομία. Σε πολλές περιπτώσεις έχειπαρατηρηθεί μείωση του τουρισμού λόγω της υποβάθμισης των ακτών και των θαλασσών, ενώ υψηλό είναι το κόστος για την αποκατάσταση της ρύπανσης στο παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον.
Σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και WWF Ελλάς δίνουν στη δημοσιότητα μια λίστα των αποβλήτων που απορρίπτονται συχνότερα στη θάλασσα, τη διάρκεια ζωής τους, καθώς και τις επιπτώσεις αυτών στα θαλάσσια οικοσυστήματα.
Ανάμεσα στα επικίνδυνα απόβλητα συγκαταλέγονται γυάλινοι λαμπτήρες και μπουκάλια, παντός είδους πλαστικά, μπουκάλια σπρέι και δοχεία απορρυπαντικών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ένα από τα πιο συχνά απορρίμματα, που βρίσκουμε στις ελληνικές θάλασσες, η πλαστική σακούλα, χρειάζεται για να διασπαστεί έως και 20 χρόνια, ενώ προκαλεί το θάνατο σε θαλάσσια θηλαστικά και χελώνες που την καταπίνουν, καθώς το σχήμα της μοιάζει με αυτό της μέδουσας ή του καλαμαριού.