Αναστολή δικαιώματος ψήφου για χώρες με υπερβολικό έλλειμμα ζητούν Γαλλία και Γερμανία

Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2010 17:12
UPD:17:13
A- A A+

Την επιβολή προσωρινής αναστολής του δικαιώματος ψήφου σε όσες χώρες παρουσιάζουν συστηματικά υπερβολικό έλλειμμα πρότειναν η Γαλλία και η Γερμανία σε κοινή τους επιστολή στον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

«Μόλις υπογράψαμε μία κοινή επιστολή προς τον κ. Βαν Ρόμπεϊ που περιλαμβάνει μία κοινή γαλλογερμανική πρόταση για τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης και την ενδυνάμωση του Συμφώνου Σταθερότητας», όπως δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Παρίσι.

Αναγνωρίζοντας ότι η επιβολή πολιτικών κυρώσεων απαιτεί αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ, στην επιστολή τους αναφέρουν ότι «μια εναλλακτική πολιτική, μη δεσμευτική νομικά, θα μπορούσε να πάρει τη μορφή μιας πολιτικής συμφωνίας που θα επέτρεπε στα κράτη μέλη της ευρωζώνης» να αποκλείουν από ορισμένες ψηφοφορίες ένα κράτος μέλος που παραβίασε τους κανονισμούς αυτούς όσον αφορά το έλλειμμά του.

Απηύθυναν επίσης έκκληση για την ενίσχυση της εποπτείας και του συντονισμού των εθνικών προϋπολογισμών καθώς και την καλύτερη εποπτεία των διαφοροποιήσεων στην ανταγωνιστικότητα, τις διαρθρωτικές αλλαγές και το ιδιωτικό χρέος.

Ο Σόιμπλε, που παραβρέθηκε σε συνεδρίαση του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου λίγο πριν από την συνάντησή του με την Λαγκάρντ, δήλωσε κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου πεπεισμένος ότι η ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και η διεξαγωγή των τεστ αντοχής σε τράπεζες στην ΕΕ θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο ευρώ.

Ο Σόιμπλε προσέθεσε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στις αγορές δείχνουν ότι επιστρέφει η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ευρωζώνη, αλλά όπως σημείωσε «ο δρόμος θα είναι μακρύς».

Η Λαγκάρντ επιβεβαίωσε τέλος ότι τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής σε τράπεζες χωρών μελών της ΕΕ θα δοθούν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, όπως προγραμματιζόταν αρχικά, και όχι νωρίτερα.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή