«Εμφραγμα» στους δρόμους και στην αγορά

Χειρόφρενο σε βυτιοφόρα και φορτηγά Δ.Χ.
Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2010 09:16
UPD:14:08

Κυκλοφοριακά προβλήματα παρατηρούνται από το πρωί στο λεκανοπέδιο Αττικής, καθώς ουρές σχηματίζουν τα αυτοκίνητα τόσο λόγω της αναμονής στα πρατήρια βενζίνης όσο και λόγω των παραταγμένων φορτηγών στην εθνική οδό.

A- A A+

Κυκλοφοριακά προβλήματα παρατηρούνται από το πρωί στο λεκανοπέδιο Αττικής, καθώς ουρές σχηματίζουν τα αυτοκίνητα λόγω της αναμονής στα πρατήρια καυσίμων, τα οποία σταδιακά «στεγνώνουν».

Δεδομένης της αναστάτωσης που προκαλεί η πρόθεση των οδηγών βυτιοφόρων να συνεχίσουν επΆ αόριστον την απεργία κατά του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, χιλιάδες οδηγοί σπεύδουν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους με αποτέλεσμα να δημιουργείται μποτιλιάρισμα στους δρόμους της Αθήνας και να εξαντλούνται τα αποθέματα.

Η ζήτηση βενζίνης είναι αυξημένη και εξαιτίας του γεγονότος ότι αυτές τις ημέρες μεγάλος αριθμός πολιτών ξεκινά θερινές διακοπές. Σημειώνεται ότι τα αποθέματα των πρατηρίων βρίσκονταν στα συνήθη επίπεδα, καθώς η απεργία διαρκείας των βυτιοφορέων ξεκίνησε αιφνιδιαστικά, οπότε οι βενζινοπώλες δεν είχαν το χρονικό περιθώριο να γεμίσουν τις δεξαμενές τους.

Αδειάζουν οι δεξαμενές και στη Β. Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, την επιγραφή «βενζίνη τέλος» αναρτούν από το πρωί ολοένα και περισσότερα πρατήρια υγρών καυσίμων στη Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ –σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων βενζινοπωλών, οι δεξαμενές στα βενζινάδικα αναμένεται να στεγνώσουν αύριο ή το αργότερο την Τετάρτη.

Στο μεταξύ, σε αποκλεισμό των χώρων φορτώσεων στα διυλιστήρια έχουν προχωρήσει οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Μακεδονίας-Θράκης "Φίλιππος", Νίκος Ζεϊμπέκης.

Παράλληλα, φορτηγά έχουν παραταχθεί και στην περιοχή της Λαχαναγοράς, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν τον δρόμο ή να προκαλούν μέχρι στιγμής προβλήματα στην ομαλή κίνηση των οχημάτων.

Με κινητοποιήσεις απειλούν και οι πρατηριούχοι

Με απεργιακές κινητοποιήσεις απειλούν και οι πρατηριούχοι, με αφορμή νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, με το οποίο μεταξύ άλλων καταργούνται οι αποστάσεις ασφαλείας για την ίδρυση πρατηρίων υγρών καυσίμων http://control.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1847337 .

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) συνέρχεται έκτακτα αύριο στις 13.30 προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για άμεσες κινητοποιήσεις.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «τα αιφνιδιαστικά μέτρα για την ουσιαστική κατάργηση των αποστάσεων ασφαλείας στην ίδρυση και λειτουργία των πρατηρίων υγρών καυσίμων από χώρους συνάθροισης κοινού, λαμβάνονται με εντολή της Τρόικας, η οποία επιβάλει τη μονοπώληση της αγοράς από μεγάλα συμφέροντα ως μέτρο εξόδου από τη κρίση».

Ουρές φορτηγών στην Αθηνών - Λαμίας

Την ίδια στιγμή ουρές χιλιομέτρων σχηματίζουν φορτηγά Δ.Χ. στην Αθηνών - Λαμίας, καθώς οι οδηγοί τους, που διαμαρτύρονται επίσης για την απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών, τα έχουν σταθμεύση στη δεξιά λωρίδα της ανόδου της Ε.Ε. από το Περιστέρι έως τη Μεταμόρφωση.

Η κινητοποίηση αυτή προκαλεί ανάσχεση της κυκλοφορίας στη Ε.Ο. κατά τις ώρες αιχμής.

Η απεργία ξεκίνησε τα ξημερώματα, αν και αρχικά είχε προγραμματιστεί να αρχίσει στις 27 Αυγούστου.

Οι οδηγοί κατηγορούν την κυβέρνηση για αιφνιδιασμό και επικεντρώνουν κυρίως τις επικρίσεις τους στο θέμα της αξίας της άδειας, σημειώνοντας ότι «το κράτος τους πούλησε τις άδειες σε τριπλάσια αξία από τη σημερινή».

Το σχετικό νομοσχέδιο, που προωθεί το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, συζητήθηκε και εγκρίθηκε την Παρασκευή από το Υπουργικό Συμβούλιο. Με το νομοσχέδιο «ανοίγει» το κλειστό επάγγελμα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών και προωθούνται εταιρείες οδικού μεταφορέα. Οι άδειες ήταν κλειστές από το 1971 και αφορούν περίπου 30.000 φορτηγά οχήματα.

Οι εταιρείες οδικού μεταφορέα θα έχουν τη μορφή Α.Ε., ή ΕΠΕ και μεταξύ των κριτηρίων λειτουργίας του θα είναι οι οικονομικές τους δυνατότητες, η επαγγελματική τους επάρκεια και η φήμη τους. Για τις παλιές άδειες, εξάλλου, ισχύει μια τριετία προσαρμογής έως το 2013.

ΣΕΒΕ: Υποβάθμιση του ελληνικού brand name

Για πλήγμα στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας σε ανακοίνωσή του σχετικά με την απεργία των οδηγών φορτηγών δημόσιας χρήσης.

«Σε μία περίοδο που η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό πλήττεται από συνεχή αρνητικά δημοσιεύματα, ενέργειες όπως η απεργία των ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων και Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, υποβαθμίζουν περαιτέρω το ελληνικό brand name σε διεθνές επίπεδο», τονίζει η διοίκηση του συνδέσμου.

Όπως επισημαίνει ο ΣΕΒΕ, η Ελλάδα πάσχει από αρνητική αναγνωρισιμότητα, γεγονός που έχει ήδη στοιχίσει στους Έλληνες εξαγωγείς, οι οποίοι προσπαθούν να στραφούν «προς τα έξω», αφού η εγχώρια αγορά βαθμιαία συρρικνώνεται.

Σημειώνει παράλληλα ότι η δυσμενής οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπει νέα προβλήματα στην οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ καλεί τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν σύνεση και να αναστείλουν την εξαγγελθείσα απεργία.

«Η κρίση απαιτεί συναίνεση και συνεργασία και όχι ενέργειες όπως οι κινητοποιήσεις που έχουν αντίκτυπο στους ίδιους τους απεργούς αλλά και στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας και της κοινωνίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Εν τω μεταξύ ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες έχει προκαλέσει η «λευκή απεργία» την οποία πραγματοποιούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, με τις πτήσεις να καθυστερούν από 15 λεπτά μέχρι και δύο ώρες.

Από τις 12.00 το μεσάνυχτα της Κυριακής έως σήμερα το πρωί στις 9.00 καθυστερήσεις έως και μισής ώρας σημειώθηκαν σε 42 πτήσεις που αναχώρησαν από το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η κατάσταση προς το παρόν δεν δείχνει να ομαλοποιείται, καθώς τα αεροσκάφη φθάνουν με καθυστέρηση στους προορισμούς τους, γεγονός που σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της μέρας είναι πιθανόν οι ώρες αναχώρησης να αποκλίνουν πολύ περισσότερο από τις προγραμματισμένες.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα λειτουργεί το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ο αερολιμενάρχης Σάββας Βασιλειάδης δήλωσε ότι από νωρίς το πρωί πραγματοποιούνται κανονικά όλες οι πτήσεις και μόνο δυο αεροσκάφη αναχώρησαν με καθυστέρηση περίπου 30 επτών.

Εκτίμησε ακόμα ότι χωρίς σημαντικές καθυστερήσεις θα πραγματοποιηθούν και οι υπόλοιπες προγραμματισμένες πτήσεις.

KKE: «Όχι» στην απεργοσπαστική τοποθέτηση της κυβέρνησης

Για απεργοσπαστική τακτική κατηγόρησε την κυβέρνηση η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, αλλά και την πρόθεση των οδηγών των φορτηγών Δ.Χ. να προβούν σε απεργία διαρκείας.

«Δεν θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση την απεργοσπαστική τοποθέτηση της κυβέρνησης, η οποία δεν θέλει τις απεργίες γιατί ακριβώς θέλει να ευνοήσει τη συγκέντρωση σε λιγότερα χέρια των πηγών της κερδοφορίας και του πλουτισμού και πάνω απ’ όλα θέλει να τσακίσει κυριολεκτικά το δικαίωμα στην απεργία», σημείωσε η κ. Παπαρήγα.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι δε συμφωνεί σε όλα τα αιτήματα τα οποία προβάλλονται, καθώς – όπως υποστήριξε «δεν αρκεί να παλεύεις με τις συνέπειες της αγοράς, αλλά πρέπει να παλεύεις εναντίον της ίδιας της αγοράς, διότι όταν υπάρχει αγορά οι συνέπειες δεν αντιμετωπίζονται».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή