Καταθέτει στην αστυνομία η Λιλιάν Μπετανκούρ

Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2010 13:47
REUTERS/BENOIT TESSIER

A- A A+

Στην αστυνομία καταθέτει σήμερα η Λιλιάν Μπετανκούρ, η 87χρονη κληρονόμος της L'Oreal και πλουσιότερη γυναίκα της Γαλλίας, η οποία θεωρείται ύποπτη για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος, σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου της στο Reuters.

Η Μπετανκούρ καλείται να δώσει εξηγήσεις για την ύπαρξη δύο τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία, τους οποίους δεν είχε δηλώσει, καθώς και για ένα νησί στις Σεϋχέλλες, που αναφέρονται σε μυστικές ηχογραφημένες συνομιλίες τις οποίες κατέγραψε ένας πρώην μπάτλερ και δημοσιοποίησε ο γαλλικός Τύπος.

Επίσης, ενδέχεται να κληθεί να απαντήσει στις κατηγορίες της πρώην λογίστριάς της ότι η ίδια χρηματοδότησε την προεκλογική εκστρατεία του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, με 150.000 ευρώ.

Το ιδιαίτερα βαρύ κατηγορητήριο έχει πλήξει την κυβέρνηση Σαρκοζί, ενώ στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται ο υπουργός Εργασίας, Ερίκ Βερτ, ο οποίος έλαβε την παράνομη χρηματοδότηση, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται η πρώην λογίστρια της Μπετανκούρ.

Ο Βερτ έχει αρνηθεί ότι έλαβε παράνομα χρήματα και απέρριψε τις κατηγορίες για σύγκρουση συμφερόντων αναφορικά με τη δουλειά της συζύγου του και τον διαχειριστή της περιουσίας της Μπετανκούρ όταν εκείνος ήταν υπουργός Προϋπολογισμού, υπεύθυνος για θέματα φορολόγησης και ταμίας του κυβερνώντος κόμματος UMP.

Όπως ανέφερε στο Reuters ο δικηγόρος της 87χρονης κληρονόμου, Ζορζ Κεζμάν, ενώ άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση κατέθεσαν στο αρχηγείο του τμήματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος στο Παρίσι - κάποιοι, μάλιστα, τελούν υπό κράτηση - η Μπετανκούρ κατέθεσε «ως μάρτυρας» στη βίλα της στο παρισινό προάστιο Νεϊγύ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλ. Πρακτορείο, Γερμ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή