Ο Μπιλ Γκέιτς, ο πρόεδρος της εταιρείας Μicrosoft, του μεγαλύτερου ομίλου λογισμικού παγκοσμίως, ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα, ότι θα χορήγήσει 100 εκατομμύρια δολάρια στην Ινδία για την αντιμετώπιση του AIDS.
Η αναγγελία έγινε καθώς ο κ. Γκέιτς άρχιζε τετραήμερη επίσκεψη στην Ινδία, όπου μίλησε με φορείς του ιού HIV.
Η δωρεά είναι η μεγαλύτερη που χορηγεί το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντας Γκέιτς σε μια και μόνη χώρα.
Η Ινδία είναι η δεύτερη χώρα του κόσμου, μετά τη Νότιο Αφρική με το μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων και φορέων -τέσσερα εκατομμύρια- της θανατηφόρας ασθένειας, ενώ το μέλλον δεν διαγράφεται ευοίωνο. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ο αριθμός των φορέων του ιού μέχρι το 2010 θα έχει φθάσει τα 20 εκατομμύρια.
Η νέα αυτή προσπάθεια, η «Πρωτοβουλία για το AIDS στην Ινδία» στοχεύει στη διεύρυνση του άξονα για την πρόληψη του AIDS μεταξύ των μετακινούμενων πληθυσμών (π.χ. οδηγοί φορτηγών και οικονομικοί μετανάστες, ομάδες που θεωρούνται εξαιρετικά ευάλωτες στον ιό HIV) .
Γιατί αυτή η ανθρωπιστική πρωτοβουλία Γκέιτς στρέφεται στην Ινδία; Μεταξύ άλλων και για επιχειρηματικούς λόγους. Σχεδόν το 20% των μηχανικών της Μicrosoft είναι ινδικής καταγωγής.
Ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τόμας Μίλερ, τον Φεβρουάριο του 2002 αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου στο παράδειγμα του κ. Γκέιτς «που αφιερώνει τεράστια ποσά στην καταπολέμηση της φτώχειας ή για κοινωνικούς σκοπούς. Πιστεύω ότι τα άτομα τα οποία είχαν την ευτυχή συγκυρία να βγάλουν πολλά χρήματα πρέπει να επιστρέψουν ένα κομμάτι απ’ αυτά στην κοινωνία».
Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο -η περιουσία του αντιστοιχεί στις περιουσίες του ενός εκατομμυρίου φτωχότερων νοικοκυριών της Αμερικής- ανακοίνωσε ότι θα αφήσει ένα σημαντικό μέρος των υπαρχόντων του σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και όχι στα τρία του παιδιά. «Δεν νομίζω πως είναι εποικοδομητικό να μεγαλώσει κανείς έχοντας στη διάθεσή του περιουσίες δισ. δολαρίων», επισήμανε ο κ. Γκέιτς.
Από την άλλη, υπάρχουν και φωνές που αμφισβητούν τα ανθρωπιστικά κίνητρα των «εχόντων και κατεχόντων». Ο Serge Halimi, τακτικός αρθρογράφος της «Monde Diplomatique» εκπέμπει σήμα κινδύνου για τις προσπάθειες που γίνονται από τους πατρίκιους για την αφομοίωση της αμφισβήτησης του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης. Μεταξύ άλλων, μας πληροφορεί για τις 100.000 δολάρια δωρεά του Ιδρύματος Φορντ στο 1ο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ στο Πόρτο Αλέγκρε, και για τις κοινωνικές ευαισθησίες του Μπιλ Γκέιτς, της Nike και άλλων πολυεθνικών εταιρειών, που χρηματοδοτούν διάφορες εκστρατείες.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ