Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο παραδέχθηκε, σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Νιου Στέιτσμαν», πως το αποικιοκρατικό παρελθόν της χώρας του ευθύνεται για πολλές από τις σημερινές χρόνιες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και γι' αυτήν ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν.
«Στην Ινδία και το Πακιστάν κάναμε πολύ σοβαρά σφάλματα. Φανήκαμε αμελείς στο ζήτημα του Κασμίρ, τα σύνορα ανακοινώθηκαν δύο μέρες μετά την ανεξαρτησία. Στο Αφγανιστάν, διαδραματίσαμε έναν ελάχιστα αξιέπαινο ρόλο επί ενάμισυ αιώνα. Τα ιδιόρρυθμα σύνορα του Ιράκ χαράχτηκαν από τους Βρετανούς», υπενθύμισε ο κ. Στρο.
Η Βρετανία είχε καταλάβει κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο το Ιράκ, το οποίο αποτελούσε τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και διοίκησε τη χώρα ως το 1932.
Η διακήρυξη Μπαλφούρ και οι αντιφατικές διαβεβαιώσεις, που δόθηκαν στους Παλαιστίνιους, την ίδια στιγμή που δίνονταν και στους Ισραηλινούς, είναι άλλη μια ιστορία ενδιαφέρουσα για μας, αλλά όχι και πολύ τιμητική», δήλωσε.
Η διακήρυξη Μπαλφούρ του 1917, από το όνομα του τότε υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, υποσχόταν τη δημιουργία μιας εθνικής εστίας για τους Εβραίους στην Παλαιστίνη.