Με το σταγονόμετρο η βενζίνη

«Εμφραγμα» στις μεταφορές σε ολόκληρη την Ελλάδα
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2010 09:36
UPD:28/07/2010 23:09

A- A A+

Λιγοστά είναι πλέον τα πρατήρια που διαθέτουν αποθέματα βενζίνης και μέχρι το βράδυ αναμένεται να στερέψουν και αυτά.

«Bενζίνη τέλος» γράφουν, από χθες το πρωί, όλο και περισσότερα πρατήρια υγρών καυσίμων σε ολόκληρη τη χώρα, λόγω της απεργίας διαρκείας που ξεκίνησαν αιφνιδιαστικά την Κυριακή οι ιδιοκτήτες φορτηγών δημόσιας χρήσης και βυτιοφορείς, αντιδρώντας στην απελευθέρωση της αγοράς.

Την ίδια στιγμή, οι απεργοί δείχνουν αποφασισμένοι να σκληρύνουν τη στάση τους, συνεχίζοντας επΆ αόριστον την απεργία τους.

Κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για την πορεία των κινητοποιήσεων, καθώς οι εκπρόσωποί τους βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για να αποφασίσουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματά τους.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Σωματείου των Βυτιοφορέων, κ. ¶γγελου Φάλαρη, το μεσημέρι αναμένεται να γίνει τηλεδιάσκεψη μεταξύ των προέδρων όλων των Σωματείων του κλάδου, ενώ -όπως επισήμανε- από τις τηλεφωνικές επαφές που έγιναν μέχρι τώρα, η τάση είναι κατηγορηματικά υπέρ της συνέχισης της απεργίας.

Ο κ. Φάλαρης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο απαράδεκτο, καθώς όπως τόνισε απαξιώνει τα περιουσιακά στοιχεία των ιδιοκτητών.

Οριστική απόφαση για την πορεία των κινητοποιήσεων αναμένεται να ληφθεί αργά το απόγευμα.

Βυτιοφορείς έχουν προβεί σε αποκλεισμό των διυλιστηρίων, ώστε να αποτραπεί η μεταφορά καυσίμων από ιδιωτικά βυτιοφόρα εταιρειών εμπορίας καυσίμων. Το πρωί επετράπη μόνο ο εφοδιασμός κρατικών υπηρεσιών (νοσοκομεία κλπ).

Τα ΙΧ βυτιοφόρα δεν επαρκούν πάντως για την πλήρη κάλυψη της αγοράς, καθώς δεν ξεπερνούν τα 300 έναντι 1500 ΔΧ αυτοκινήτων, οι ιδιοκτήτες των οποίων απεργούν.

Ερχονται κινητοποιήσεις και από τους βενζινοπώλες

Εξάλλου, στο χορό των κινητοποιήσεων απειλούν να μπουν και οι βενζινοπώλες, αφού αντιδρούν σε διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών που προβλέπει κατάργηση των αποστάσεων ασφαλείας για την ίδρυση πρατηρίων υγρών καυσίμων.

Συγκεκριμένα, καταργείται η απόσταση των 200 μέτρων που πρέπει να έχει το ένα πρατήριο απο το άλλο, διατηρείται όμως η απόσταση των 50 μέτρων από χώρους μαζικής συνάθροισης.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) προανήγγειλε επ' αόριστον απεργία από την ημέρα που θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, πιθανότατα αύριο.

Στις 13.30 συνεδριάζει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας, η οποία προσανατολίζεται επίσης σε απεργιακή κινητοποίηση. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, τα αιφνιδιαστικά μέτρα για την ουσιαστική κατάργηση των αποστάσεων ασφαλείας στην ίδρυση και λειτουργία των πρατηρίων υγρών καυσίμων από χώρους συνάθροισης κοινού, λαμβάνονται με εντολή της τρόικας η οποία επιβάλλει τη μονοπώληση της αγοράς από μεγάλα συμφέροντα ως μέτρο εξόδου από την κρίση.

Από την πλευρά της η ΠΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι το υπουργείο αθέτησε το λόγο του, καθώς είχε δεσμευθεί το σχ/ν να τεθεί σε διαβούλευση τον Σεπτέμβριο.

«Εμφραγμα» στην κυκλοφορία και τις μεταφορές

Κυκλοφοριακό έμφραγμα επήλθε χθες στο Λεκανοπέδιο, τόσο από τις τεράστιες ουρές έξω από βενζινάδικα με αποθέματα, όσο και από την παράταξη των ακινητοποιημένων φορτηγών στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Φορείς και παράγοντες της αγοράς, τουριστικοί πράκτορες, εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών γραμμών, αλλά και απλοί πολίτες, εξέφραζαν την αγανάκτησή τους για τη ζημιά που υφίστανται όλοι στις μετακινήσεις, εν μέσω του καλοκαιριού.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι επιχειρεί να βάλει τάξη στην «αταξία» του τομέα των οδικών μεταφορών, με το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας και τον επόμενο μήνα να γίνει νόμος του κράτους.

Παρουσιάζοντας το ν/σ, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, τόνισε ότι είναι αναφαίρετο το δικαίωμα της απεργίας, αλλά ο καθένας θα πρέπει να αντιληφθεί ότι υπάρχουν και υποχρεώσεις έναντι της κοινωνίας. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, αν και απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστράτευσης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πάντα τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή