Πλαίσιο αρχών για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων ζήτησε ο πρωθυπουργός

Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2010 20:37

A- A A+

Τη διαμόρφωση ενός γενικού πλαισίου αρχών για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων ζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Στη συνέχεια μαζί με τον αντιπρόεδρο Θεόδωρο Πάγκαλο και τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να υπάρξει συνεργασία με τα υπουργεία στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγονται τέτοια επαγγέλματα.

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων δεν είναι θέμα του Μνημονίου, αλλά η κυβέρνηση θεωρεί πως το άνοιγμά τους «βοηθά το νέο άνθρωπο, ανοίγει την αγορά, ανοίγει τη δυνατότητα για καλύτερες υπηρεσίες, ανοίγει τις δυνατότητες για φτηνότερες υπηρεσίες, ουσιαστικά ανοίγει τις δυνατότητες για ανάπτυξη».

Αναφερόμενος στις άλλες πολιτικές δυνάμεις ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «πολιτικό κατεστημένο» δυνάμεων «κάτω από την ταμπέλα είτε του προοδευτικού είτε του φιλολαϊκού, είτε από την Δεξιά, είτε από την παραδοσιακή Αριστερά», ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κάνει τις μεγάλες αλλαγές πολλές φορές χωρίς την υποστήριξη άλλων κομμάτων.

Στην αρχή της εισήγησής του έκανε ένα σύντομο απολογισμό του μέχρι σήμερα κυβερνητικού έργου, επαναλαμβάνοντας πως η χώρα βρέθηκε σε οριακό σημείο, απομονωμένη, με τεράστιο χρέος και έλλειψη αξιοπιστίας σε όλους τους τομείς.

«Τώρα συνεχίζουμε το έργο μας, έργο μόνιμων αλλαγών και ανατροπών», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά το 2011, παραδέχθηκε ότι θα είναι μια δύσκολη χρονιά, όμως, όπως είπε, μπορεί να είναι ταυτόχρονα και δημιουργική με τη κυβέρνηση να ρίχνει το βάρος στο κοινωνικό της πρόγραμμα με στοχευμένες πολιτικές και καινούργια θεώρηση γύρω από την κοινωνική πρόνοια, αλλά και στην ανάπτυξη με τη διαμόρφωση του απαραίτητου επενδυτικού κλίματος, μέσω ενός σχεδίου που θα αλλάξει το αναπτυξιακό πρότυπο και θα καταστήσει την οικονομία ανταγωνιστική και βιώσιμη.

«Εμείς είμαστε εκείνοι που θα βγάλουμε τη χώρα από την επιτήρηση. Εμείς είμαστε εκείνοι που θα διασφαλίσουμε τη δυνατότητα να παίρνουμε αποφάσεις χωρίς επιτηρήσεις», δεσμεύθηκε ο κ. Παπανδρέου.

Αναφερόμενος στο Μνημόνιο, επεσήμανε ότι «μπορεί το Μνημόνιο να έχει πτυχές που περιόρισαν τις κινήσεις μας, από την άλλη μεριά όμως, αυτά τα οποία κάνουμε, δεν είναι λόγω Μνημονίου. Οι μεγάλες αλλαγές που κάνουμε δεν είναι λόγω του Μνημονίου. Θέλω να το τονίσω αυτό, γιατί πολλές φορές είναι εύκολο είτε κι εμείς να συρθούμε, είτε και η δημοσιογραφία να σύρεται σε αυτή τη λογική και να μπούμε σε μια παθητική στάση, που συνοψίζεται στην έκφραση "εφόσον το λέει το Μνημόνιο, αυτό κάνουμε"».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπνδρέου αναφέρθηκε και στη επίσκεψή του στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και ζήτησε από τους υπουργούς να αξιοποιήσουν το Κέντρο ως χώρο επεξεργασίας πολιτικών, προβλημάτων, αξιοποιώντας την εμπειρία των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και τη διεθνή και ευρωπαϊκή εμπειρία.

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί ενόψει της ΔΕΘ υπουργικό συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη που θα ασχοληθεί όχι μόνο με τα θέματα της Βορείου Ελλάδος αλλά και με την ατζέντα που θα έχει η κυβέρνηση για το Σεπτέμβριο.

Σχετικά δε με τη ΔΕΘ, είπε ότι «η παρουσία μας εκεί πρέπει να είναι ουσιαστική, χωρίς τις "φανφάρες" που βλέπαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Επί τάπητος τέθηκαν ακόμη στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου η ανάπτυξη της Δια Βίου Μάθησης, η αναδιοργάνωση της Εθνικής Σχολής Δικαστών, η υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, η ενσωμάτωση της Οδηγίας Inspire και η άσκηση ορισμένων δικαιωμάτων από μετόχους εισηγμένων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή