Σε καιρούς κρίσης η σάτιρα ακονίζει τα όπλα της. Κι αν η Πενία δεν μας αφήνει σε ησυχία κυνηγώντας μας με δόσεις και ληξιπρόσθεσμα χρέη, ο Διαγόρας Χρονόπουλος σκοπεύει να μας παρουσιάσει την κωμική της πλευρά, ανεβάζοντας ξανά τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, μια συμπαραγωγή του Θεάτρου Τέχνης με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου.
Στις 13 και 14 Αυγούστου, η παράσταση θα παρουσιαστεί στο αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, σε μετάφραση του Γιάννη Βαρβέρη. Φαίνεται ότι ο Διαγόρας Χρονόπουλος έχει αδυναμία στο συγκεκριμένο έργο, καθώς το είχε ανεβάσει και το 2000, δίνοντας όμως έμφαση στην απληστία των Ελλήνων που πίστεψαν ότι θα γινόντουσαν πλούσιοι με το Χρηματιστήριο. Τώρα τα πράγματα άλλαξαν και ο σκηνοθέτης αναλαμβάνει να μας συστήσει τη διόλου συμπαθητική κυρία, η οποία έχει στρογγυλοκαθίσει για τα καλά στα περισσότερα σπίτια των Ελλήνων. Μήπως όμως την παρεξηγήσαμε; Στο έργο η Πενία προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της σε έναν ξεκαρδιστικό «αγώνα» (λογομαχία) με τον αγρότη Χρεμύλο.
Τα επιχειρήματά της έχουν να κάνουν κυρίως με την ηθική, καθώς σύμφωνα με την ίδια ο δημοφιλής Πλούτος ωθεί τους ανθρώπους στην οκνηρία και τη διαφθορά. «Θέλοντας να τονίσουμε την άκρως επίκαιρη συνθήκη της κρίσης, σκοπεύουμε, σεβόμενοι απολύτως το Αριστοφανικό κείμενο, να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στο ρόλο της Πενίας, η οποία με τη συνεχή παρουσία της θα τονίζει την ύπαρξή της σε όλες τις ΅πολιτισμένεςΆ κοινωνίες μέσα στον ιστορικό χρόνο», υποστηρίζει ο Διαγόρας Χρονόπουλος.
Το αριστοφανικό κείμενο δεν θα υποβληθεί σε κάποια διασκευή, αλλά θα το «διαβάσουμε» σύμφωνα με την οπτική του σκηνοθέτη. Κι ο Αριστοφάνης δια στόματος της Πενίας (θα την ερμηνεύσει η Κάτια Γέρου) λέει πολλές πικρές αλήθειες… Ο Αλέξανδρος Μυλωνάς θα υποδυθεί τον Χρεμύλο, τον αγρότη που δίνει το φως στον τυφλό Πλούτο ώστε να προσέχει σε ποιον χαρίζει τα αγαθά του. Στο ρόλο του δούλου του Καρίωνα θα εμφανιστεί αγνώριστη η Μάνια Παπαδημητρίου, ενώ ο Δημήτρης Λιγνάδης θα είναι ο Πλούτος.
Η παράσταση του «Πλούτου» συμπληρώνει το αριστοφανικό παζλ του φετινού φεστιβάλ που ξεκίνησε με τους «Ιππείς» και τη «Λυσιστράτη», υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες αντίστοιχα των Βασίλη Νικολαϊδη και Γιάννη Κακλέα. Ειδικότερα η πρώτη κωμωδία, με πρωταγωνιστές τους Παύλο Χαϊκάλη και Γιώργο Αρμένη, αποτελεί ένα καυστικό σχόλιο και για τη σύγχρονη πολιτική σκηνή.
Όψεις της σουρεαλιστικής ελληνικής πραγματικότητας επιχείρησε να σατιρίσει στις αρχές του καλοκαιριού και ο Βασίλης Παπαβασιλείου με την παράστασή του «Ο τυχοδιώκτης-Βασισμένος στον Μιλτιάδη Χουρμούζη». Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, ο κεντρικός ήρωας του έργου, ο τυχοδιώκτης –σωτήρας του Χουρμούζη είναι πρόδρομος της σημερινής τρόικας του Δ.Ν.Τ. Το θέατρο εξορκίζει τη μιζέρια με το γέλιο…