Μια αντισυμβατική Κάρμεν στη Χίο

Κυριακή, 08 Αυγούστου 2010 09:05

A- A A+

H Κάρμεν του Ζωρζ Μπιζέ δραπετεύει από την ιταλική σκηνή ενός κλειστού θεάτρου, όπου την είχαμε συνηθίσει φυλακισμένη και τραγουδάει τις διάσημες άριές της σε ένα δημόσιο, ανοιχτό χώρο. Σε μια ανατρεπτική παράσταση με «συνενόχους» τους συνήθεις ύποπτους της ομάδας «Οper(Ο)», η Κάρμεν θα ξαφνιάσει και θα προκαλέσει το κοινό της Χίου στις 9 Αυγούστου.

Κύριος στόχος του καλλιτεχνικού σχήματος «Οper(Ο)» είναι να σπάσει τα όρια και τις προκαταλήψεις που παραδοσιακά περιχαρακώνουν την Όπερα και την απομακρύνουν από το κοινό. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που τα μέλη της επιλέγουν για τις παραστάσεις τους απρόσμενους, κοινόχρηστους χώρους, δρόμους, πλατείες και παραδοσιακά μνημεία.

Mπορεί να μην ακολουθούν τις κλασικές φόρμες ανεβάσματος της όπερας, όμως φιλοδοξούν το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα να λειτουργήσει ως ερέθισμα, ώστε και το μη εξοικειωμένο με το είδος κοινό, να τη γνωρίσει, να την καταλάβει και να την αγαπήσει. Και το δημοφιλέστερο έργο του Ζωρζ Μπιζέ για μια γυναίκα που διεκδικεί με κάθε τίμημα την ελευθερία των επιλογών της μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό «καλλιτεχνικό δόλωμα».

Η ομάδα «Οper(Ο)» ιδρύθηκε το 2008 με στόχο να ενώσει τους νέους Έλληνες ταλαντούχους λυρικούς τραγουδιστές σε ένα κοινό όραμα. Σύντομα προστέθηκαν στο δυναμικό της μουσικοί, εικαστικοί, σκηνογράφοι και video-καλλιτέχνες.

Μουσική προετοιμασία - Συνοδεία: Πάνος Λουμάκης, χορογραφία - κίνηση: Μαρία Αδαμοπούλου, σκηνικά - Video: Μανώλης Χάρος, κοστούμια: Φράνκα Παπανδρέου. Ερμηνεύουν: Εριφίλη Γιαννακοπούλου μέτζο-σοπράνο, Νίκος Καραγκιαούρης βαρύτονος, Λητώ Μεσσήνη σοπράνο, Δημήτρης Πακσόγλου τενόρος, Ελένη Σωτηρίου μέτζο-σοπράνο, Γιώργος Τζιουβάρας τενόρος, Λευτέρης Χαρέλλης τενόρος.

Πληροφορίες: «Κάρμεν» του Μπιζέ, στις 9 Αυγούστου, στον Δημοτικό Κήπο Χίου, ώρα έναρξης: 21.00.

Προτεινόμενα για εσάς