Δυσαρέσκεια Ε.Ε. για το «όχι» της Σλοβακίας

Βροντερό «όχι» της Μπρατισλάβας στο μηχανισμό στήριξης
Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2010 15:12
UPD:15:13

Τη δυσαρέσκεια της Κομισιόν εξέφρασε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, ο οποίος κατηγόρησε την Μπρατισλάβα για έλλειψη αλληλεγγύης και παραβίαση της δέσμευσης που είχε αναλάβει απέναντι στη ζώνη του ευρώ για τη χορήγηση δανείου προς την Ελλάδα.

A- A A+

Την αποχή της χώρας από το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας αποφάσισε χθες δια ψηφοφορίας το κοινοβούλιο της Σλοβακίας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της Κομισιόν. Σε σύνολο 84 βουλευτών, μόνο οι δύο υπερψήφισαν τη συμμετοχή της Σλοβακίας στην παροχή οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας, ενώ 13 βουλευτές απείχαν της ψηφοφορίας.

Τη δυσαρέσκεια της Κομισιόν εξέφρασε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, ο οποίος κατηγόρησε την Μπρατισλάβα για έλλειψη αλληλεγγύης και παραβίαση της δέσμευσης που είχε αναλάβει απέναντι στη ζώνη του ευρώ για τη χορήγηση δανείου προς την Ελλάδα.

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος διαβεβαίωσε ότι η άρνηση της Σλοβακίας να συνεισφέρει στον μηχανισμό με 800 εκατομμύρια ευρώ που ήταν η συμμετοχή της δεν διακυβεύει το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα και την καταβολή των δόσεων της χρηματικής βοήθειας.

Σε αντίθεση με την απερχόμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση Φίτσο, που είχε εγκρίνει τη σλοβακική συμμετοχή, στον προεκλογικό αγώνα για τις σλοβακικές βουλευτικές εκλογές, τα τέσσερα υποψήφια κόμματα αποδοκίμαζαν έντονα τη συνεισφορά της Σλοβακίας στο Μηχανισμό Στήριξης, συνεχίζοντας τη στάση τους αυτή και μετεκλογικά και επιδιώκοντας μια αναθεώρηση της συμμετοχής της Μπρατισλάβας στη βοήθεια προς την Ελλάδα.

Σε δηλώσεις της η τότε προαλειφόμενη ως πρωθυπουργός του τετραμερούς δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού, Ιβέτα Ραντιτσόβα, της Δημοκρατικής Χριστιανικής Ενωσης, τόνιζε πως η Σλοβακία έχει υποστεί και τις συνέπειες των πρόσφατων πλημμυρών και θα χρειαζόταν να δανειστεί η ίδια για να να συμβάλει στο ελληνικό πακέτο, κάτι που θα διεύρυνε το έλλειμμα του προυπολογισμού της. Η ίδια είχε χαρακτηρίσει ως «επικίνδυνη και χειρότερη δυνατή λύση» και το πακέτο Προστασίας του Ευρώ, των 750 δισεκατομμυρίων Ευρώ, τονίζοντας πως την άποψή της αυτή θα υποστηρίξει μελλοντικά και στις Βρυξέλλες.

Αντιδρώντας σε αυτές τις τοποθετήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της είχε διαμηνύσει εμμέσως πλην σαφώς, λίγες ημέρες αργότερα, προς τους μέλλοντες κυβερνώντες στην Μπρατισλάβα, πως η Σλοβακία, η οποία από πέρσι ανήκει στη ζώνη του Ευρώ και είχε ενταχθεί ως μέλος στην ΕΕ τον Μάιο του 2004, σε περίπτωση προβλημάτων, θα αφεθεί στην τύχη της.

Την τότε στάση των σημερινών κυβερνητικών εταίρων στη Σλοβακία, είχε επικρίνει δριμύτατα και ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ρένφελντ, ζητώντας από την Μπρατισλάβα να ενεργήσει υπεύθυνα και να υπάρξει από τη νέα κυβέρνηση και τη νέα Βουλή η έγκριση της σλοβακικής συμμετοχής στο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και στη στήριξη του Ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή