Πύλη διαφάνειας για τις προεκλογικές δαπάνες

Παρασκευή, 03 Σεπτεμβρίου 2010 12:53
UPD:12:54

Ενίσχυση της διαφάνειας και περιορισμό του μαύρου πολιτικού χρήματος στις αυτοδιοιηκητικές εκλογές φιλοδοξεί να επιφέρει η «Πύλη διαφάνειας», που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης.

A- A A+

Ενίσχυση της διαφάνειας και περιορισμό του μαύρου πολιτικού χρήματος στις αυτοδιοιηκητικές εκλογές φιλοδοξεί να επιφέρει η «Πύλη διαφάνειας», που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης και θα εγκαινιαστεί στις 7 Σεπτεμβρίου στο δικτυακό τόπο ypes.ekloges.gr .

Πρόκειται για μια κεντρική βάση δεδομένων, όπου θα αναρτώνται τα έσοδα και δαπάνες των συνδυασμών και των υποψηφίων και στην οποία θα μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες. Πιο συγκεκριμένα, στην πύλη θα υπάρχουν αναλυτικά όλα τα στοιχεία για έσοδα από εισφορές και πώληση εισιτηρίων (χωρίς ονόματα), καθώς προστατεύονται πλήρως τα προσωπικά δεδομένα και για δαπάνες, πληρωμές μέσω τραπεζών, ακόμα και για παροχές σε είδος και διευκολύνσεις που θα αποτιμώνται σε χρήμα.

Γ. Ραγκούσης: Πύλη διαφάνειας για τις προεκλογικές δαπάνες

Γ. Ραγκούσης: Πύλη διαφάνειας για τις προεκλογικές δαπάνες.

Όπως επισήμανε ο κ. Ραγκούσης, με τη δημιουργία κεντρικής βάσης δεδομένων θα καταργηθεί η ανωνυμία της χρηματοδότησης και η χρήση κουπονιών, ενώ έκανε γνωστό ότι δεκατρείς ανεξάρτητες επιτροπές -όσες και οι περιφέρειες- θα ελέγξουν τα οικονομικά στοιχεία των συνδυασμών και των υποψηφίων.

Χαρακτήρισε παράλληλα «μεγάλο στόχο της κυβέρνησης» την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και «καίρια παρέμβαση» τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία όπως ανέφερε, θα αποτελέσει και πιλότο για την οικονομική διαφάνεια των κομμάτων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ερωτηθείς σχετικά με τον εκλογικό νόμο είπε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί η απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο και ότι θα προηγηθεί διάλογος με την κοινωνία και τα πολιτικά κόμματα πριν κατατεθεί στη Βουλή.

Το κόστος κατασκευής της «Πύλης διαφάνειας» ανήλθε στα 80.000 ευρώ και σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας Singular Logic, πρόκειται για ένα «εύχρηστο, λειτουργικό, γρήγορο και φιλικό προς τον πολίτη» εργαλείο.

Μέσω της νέας βάσης δεδομένων, οι πολίτες θα μπορούν τέλος να κάνουν καταγγελίες και, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών, πάντα επώνυμα και ενυπόγραφα. Οι καταγγελίες θα εξετάζονται από την Επιτροπή Ελέγχων αλλά δεν θα δημοσιοποιούνται, προκειμένου να αποφευχθούν παιχνίδια πολιτικών εντυπώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή