Γαλλία: Γενική απεργία και διαδηλώσεις για τις συντάξεις

Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2010 14:40

A- A A+

Προβλήματα στις συγκοινωνίες, τις τραπεζικές συναλλαγές και τα ταχυδρομεία στη Γαλλία λόγω της 24ωρης γενικής απεργίας που πραγματοποιούν τα συνδικάτα με αφορμή τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Τα σωματεία ελπίζουν ότι περίπου δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι θα κατέβουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν σήμερα, ημέρα που το επίμαχο νομοσχέδιο παρουσιάζεται στο κοινοβούλιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, ακόμα και αν οι διαδηλώσεις έχουν μεγάλη συμμετοχή, θεωρείται μάλλον απίθανο να δημιουργηθεί ένα κίνημα αρκετά δυνατό ώστε να αναγκάσει την κυβέρνηση να αλλάξει τα σχέδιά της.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, περίπου τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων θεωρούν ότι τα σχέδια του Σαρκοζί για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 έτη είναι άδικα και στηρίζουν τις διαμαρτυρίες, ωστόσο τα δύο τρίτα επίσης πιστεύουν ότι οι απεργίες δεν θα αλλάξουν την κατάσταση.

Η τρέχουσα νομοθεσία προβλέπει ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να πάρουν σύνταξη στα 60, αρκεί να έχουν εργαστεί για 40,5 χρόνια και έχουν δικαίωμα σε πλήρη σύνταξη στα 65.

Η κυβέρνηση έχει σκοπό να αυξήσει το όριο ηλικίας στα 62, τα χρόνια εργασίας στα 41,5 και την ηλικία πλήρους συνταξιοδότησης στα 67.

Λιγότερα από τα μισά δρομολόγια του γαλλικού σιδηροδρόμου αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα, ενώ η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας δήλωσε ότι έχει ζητήσει από τις αεροπορικές εταιρείες να μειώσουν κατά ένα τέταρτο τα δρομολόγια από και προς το Παρίσι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή