Στη ΔΕΘ στραμμένα τα βλέμματα

Μήνυμα Γ. Παπανδρέου στις τράπεζες για παροχή ρευστότητας
Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2010 12:22
UPD:18:53
A- A A+

Στη Θεσσαλονίκη είναι στραμμένα τα βλέμματα, καθώς η αντίστροφη μέτρηση για τα αυριανά εγκαίνια της 75ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης έχει αρχίσει. Στη συμπρωτεύουσα βρίσκεται ήδη από χθες ο Πρωθυπουργός, πραγματοποιώντας κύκλο επαφών με εκπροσώπους παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας.

Το πρωί, ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης http://control.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1865409 , όπου είχε συνάντηση με τον διοικητή του νοσοκομείου κ. ¶ρη Μοσιώνη και τον πρόεδρο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου» Νικήτα Κανάκη.

Κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης με παράγοντες της πόλης http://control.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1865035 ο κ. Παπανδρέου τόνισε εξάλλου την Πέμπτη ότι είναι «ζωτικής σημασίας για την εθνική οικονομία να καταστεί η Βόρεια Ελλάδα ατμομηχανή της ανάπτυξης, ένα αναπτυξιακός πόλος για όλη την επικράτεια».

Δηλωτικές του περιορισμένου πακέτου παροχών που πρόκειται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, ήταν πάντως οι αναφορές του περί λανθασμένης αντίληψης γύρω από τη ΔΕΘ όλα αυτά τα χρόνια, μιας αντίληψης που –όπως είπε- «επικεντρωνόταν στο τι θα πάρει η Θεσσαλονίκη και τι θα δώσει η Αθήνα».

Η λογική αυτή, σημείωσε, οδήγησε σε μιζέρια και ότι η ανάπτυξη δεν είναι θέμα νομής της κρατικής πίτας, αλλά θέμα συνεργασίας και αξιοποίησης των πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού από τους φορείς της περιοχής.

Μήνυμα στις τράπεζες

Μιλώντας παράλληλα από το βήμα ημερίδας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που οργάνωσε ο Τομέας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου έστειλε μήνυμα στις τράπεζες να ανοίξουν τις κάνουλες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων http://control.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1865421 .

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα και στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, μπορεί να επανεξεταστεί το ΤΕΜΠΜΕ, καθώς παρά το γεγονός ότι υπάρχει η βούληση της κυβέρνησης παρατηρείται μια δυστοκία, με τις τράπεζες να μην δίνουν εύκολα χρηματοδότηση. Για το λόγο αυτό κάλεσε τις τράπεζες να πάρουν το ρίσκο της χρηματοδότησης προκειμένου να μπορέσει να γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας.

Θέλουμε καθαρές σχέσεις κράτους-ιδιωτικού τομέα, δήλωσε εξάλλου ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην ημερίδα, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις κράτους - ιδιωτικού τομέα είχαν δαιμονοποιηθεί λόγω της διαφοράς που είχε αναπτυχθεί και πρόσθεσε ότι «ως σοσιαλιστές δεν πρέπει να φοβόμαστε την έννοια του επιχειρείν».

Κατα τ' άλλα, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο έλλειμμα αξιοπιστίας που κληρονόμησε στη χώρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας:

«Στην Ελλάδα περάσαμε την κρίση ιδιαίτερα λόγω έλλειψης αξιοπιστίας της χώρας», επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου, «αλλά τους 11 μήνες που είναι το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση χτίζεται πάλι σιγά -σιγά η αξιοπιστία και αυτή είναι η βάση για τις μεγάλες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ακόμη την ανάγκη να παταχθεί η διαφθορά στην επιχειρηματικότητα διότι με τη διαφθορά οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν γρήγορα υψηλά κέρδη, αλλά δεν έχουν μέλλον και προοπτική.

Κάλεσε τις επιχειρήσεις να γίνουν ανταγωνιστικές και να προωθήσουν καινοτόμες ιδέες, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρχει συνέργεια και προτάσεις για νέες ιδέες.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στην 75η ΔΕΘ

Το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στην τελετή του αγιασμού της 75ης ΔΕΘ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 το πρωί στα γραφεία της Helexpo, απΆ όπου και θα ξεκινήσει την επίσκεψή του στη φετινή έκθεση.

Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τις διοικήσεις των Helexpo και ΔΕΘ, ενώ στις 10.45 θα επισκεφτεί τους χώρους της ΔΕΘ. Η ομιλία του κ. Παπανδρέου στο «Ι.Βελλίδης» έχει προγραμματιστεί για τις 20.00.

Την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου, ο κ. Παπανδρέου θα δώσει συνέντευξη Τύπου (13:00, στο «Ι.Βελλίδης»). Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψή του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ με την ιδιότητα του πρωθυπουργού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή