Γ. Παπανδρέου: Δεν σήμανε λήξη του συναγερμού

Εμφαση στη διυπουργική συνεργασία
Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2010 13:08
UPD:19:49

A- A A+

Το στίγμα της πολιτικής που θα κληθεί να υπηρετήσει το ανανεωμένο κυβερνητικό σχήμα έδωσε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στην πρώτη επίσημη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Παπανδρέου σχηματοποίησε τους άξονες της δράσης, αλλά και τις προτεραιότητες του κυβερνητικού επιτελείου, τονίζοντας ότι ανοίγει ένας νέος κύκλος, ενώ αναφέρθηκε στην «εργώδη» -όπως είπε- προσπάθεια που καταβάλλεται για να βγει η χώρα από την κρίση.

«Σήμερα ξεκινάει ένας νέος κύκλος για την κυβέρνηση. Τους πρώτους 11 μήνες καταφέραμε πολλά καταφέραμε να κρατήσουμε όρθια τη χώρα, ζωντανή την ελπίδα χωρίς αυτό να σημαίνει κανένα μήνυμα λήξης συναγερμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εσίασε επίσης στο συμβολική, όσο και στην ουσιαστική σημασία της πρώτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη, καθώς όπως είπε η συμπρωτεύουσα αποτελεί το φυσικό χώρο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

«Αντί για την τυπική παρουσία της κυβέρνησης κάθε φορά που ανεβαίνει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, φέτος ήρθαμε εδώ για να κάνουμε δουλειά, δουλειά που αποδεικνύει την εργώδη προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης», τόνισε.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι κανένας ανασχηματισμός δεν είναι αυτοσκοπός ή ικανός να δώσει από μόνος του λύσεις, ενώ διευκρίνισε ότι οι στόχοι της κυβέρνησης με τη νέα της σύνθεση είναι οι καλύτερες υπηρεσίες, η αποτελεσματικότερη διοίκηση και λειτουργία του κράτους.

Όπως υποστήριξε επιπλέον ο Πρωθυπουργός, η νέα δομή θα επιτρέψει να αντιμετωπιστούν προβλήματα που προκαλεί η ανεπαρκής διάρθρωση του κρατικού μηχανισμού.

«Θα κάνουμε τις αναγκαίες αλλαγές για να οδηγηθούμε σε μια σύγχρονη δομή της κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι οι άξονες στους οποίους θα δοθεί έμφαση θα είναι η παιδεία, η ανάπτυξη, ο τουρισμός, η πράσινη ανάπτυξη και η «καθαρή» ενέργεια, η ναυτιλία, αλλά και η μεσογειακή διατροφή.

«Στόχος είναι να αλλάξουμε την Ελλάδα. Είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία», ανέφερε και κάλεσε τους υπουργούς να μην ταυτιστούν με τα υπουργεία και τις θέσεις τους, αλλά με τις ανάγκες του πολίτη και πώς θα λυθούν τα προβλήματά του.

Ιδιαίτερη αναφορά στη διυπουργική συνεργασία

Ο κ. Παπανδρέου εδωσε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στη διυπουργική συνεργασία, προαναγγέλλοντας τη λειτουργία δυο διυπουργικών επιτροπών, μία για την ανάπτυξη και μία για θέματα κοινωνικής πολιτικής και μετανάστευσης.

Πιο συγκεκριμένα, στην Επιτροπή για Θέματα Ανάπτυξης θα συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι υπουργοί Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Υποδομών, Πολιτισμού, καθώς και ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις επενδύσεις.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου η σύνθεση της Επιτροπής μπορεί να μεταβάλλεται κατά περίπτωση, ανάλογα με το θέμα που θα εξετάζει.

Η δεύτερη, η Επιτροπή για Θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, θα συντονίζεται από την υπουργό Εργασίας, ενώ σ' αυτήν θα συμμετέχουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Υγείας.

Αναφερόμενος στη δύσκολη συγκυρία που διέρχεται η χώρα, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε την ωριμότητα που έδειξαν οι πολίτες, «βάζοντας πλάτη» στην πανεθνική προσπάθεια, ενώ παρατήρησε ότι ο «δρόμος είναι ακόμα μακρύς και δεν επιτρέπεται χαλάρωση».

Σε ότι αφορά στη Βόρεια Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια μακρά παράδοση μεγαλόστομων εξαγγελιών και ένα κατάλογο σκόρπιων έργων των εκάστοτε κυβερνήσεων για τη Θεσσαλονίκη.

«Η δική μας φιλοσοφία είναι διαφορετική» είπε, δεσμευόμενος ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για την περιοχή, με δουλειά στοχευμένη. «Πιστεύουμε», πρόσθεσε, «ότι η ανάπτυξη Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης αποτελεί και πρόοδο για όλη την κοινωνία, είναι θέμα ζωτικής ανάγκης για την ανάπτυξη όλης της χώρας».

ΝΔ: Προκαλεί τον ελληνικό λαό

«Πρέπει κανείς ή να είναι εκτός πραγματικότητας ή να θέλει, σώνει και καλά, να προκαλέσει την κοινή γνώμη», σχολίασε για την ομιλία του Πρωθυπουργού ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος. «Για να κόβει πρώτα μισθούς και συντάξεις, να "βυθίζει" τους πολίτες στην ανεργία, στα λουκέτα και στην ακρίβεια και, στη συνέχεια, να παριστάνει τον "αντιεξουσιαστή" και τον "προοδευτικό"», συμπλήρωσε.

«Δεν ξέρουμε, τελικά, ποιο από τα δυο ισχύει για τον κ. Παπανδρέου: Είναι εκτός πραγματικότητας ή θέλει να προκαλέσει τον ελληνικό λαό;», διερωτήθηκε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

KKE: Θεατρική υπουργική παράσταση

Δηκτικό ήταν το σχόλιο του ΚΚΕ, με αφορμή τα όσα εξήγγειλε ο κ. Παπανδρέου από τη Θεσσαλονίκη, κατά τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Εάν η κυβέρνηση δεν υλοποιούσε τη βάρβαρη επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα και δεν ετοίμαζε νέα άγρια μέτρα που οδηγούν το λαό στην απόγνωση, τότε θα άξιζε να σχολιάσουμε όπως αρμόζει τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη νέα θεατρική υπουργική παράσταση που ανέβηκε στην Θεσσαλονίκη», σχολίασε με ανακοίνωσή του το κομμουνιστικό κόμμα.

Κριτική από ΛΑΟΣ

«Ακούγονται διαμαρτυρίες γιατί το σύνολο υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών συνοδεύει τον πρωθυπουργό στην Θεσσαλονίκη. Και ο Κώστας Βουτσάς όταν ανεβαίνει παίρνει μαζί του όλο τον θίασο», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης.

ΣΥΝ: Έσπρωξαν τη χώρα στον Καιάδα της ύφεσης

Οξεία κριτική στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού άσκησε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ κ. Π. Σκουρλέτης.

«Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν μπόρεσε να κρατήσει τη χώρα όρθια, αλλά την έσπρωξε στον Καιάδα της ύφεσης», ανέφερε σε δήλωσή του, επισημαίνοντας ότι αυτό το γνωρίζουν καλά «τα νοικοκυριά που πένονται, οι άνεργοι που αυξάνονται χωρίς προοπτική δουλειάς, τα λουκέτα που πληθαίνουν και ο αγροτικός κόσμος που συρρικνώνεται».

Ο κ. Σκουρλέτης προτείνει ως διέξοδο τη «συγκρότηση μιας πλατιάς κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας ενάντια στο μνημόνιο», απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στις διαδηλώσεις του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή