Τουρκία: Ξεκάθαρο «ναι» στην αναθεώρηση του Συντάγματος

Ψήφος εμπιστοσύνης στον Ερντογάν
Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2010 21:07
UPD:13/09/2010 11:04

A- A A+

Μεγάλος νικητής του δημοψηφίσματος στην Τουρκία ανακηρύχθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η συνταγματική μεταρρύθμιση που προώθησε η κυβέρνησή του υπερψηφίστηκε σε ποσοστό 58% με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.

Το αποτέλεσμα σηματοδοτεί το τέλος μιας εκστρατείας που χαρακτηρίστηκε από εντάσεις, με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ΑΚΡ να στηρίζει το «ναι», ισχυριζόμενο ότι οι αλλαγές φέρνουν την Τουρκία πιο κοντά στην ΕΕ και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα CHP, να στηρίζει το «όχι», με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχο της τη Δικαιοσύνη.

«Έχουμε ξεπεράσει ένα ιστορικό όριο στο δρόμο προς την προηγμένη δημοκρατία και την κυριαρχία του νόμου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν εν μέσω πανηγυρισμών των υποστηρικτών του στο αρχηγείο του ΑΚΡ.

Η ψηφοφορία για το πακέτο 26 συνταγματικών μεταρρυθμίσεων έχει χαρακτηριστεί ως βαρόμετρο για τη δημοτικότητα του Ερντογάν και του ΑΚΡ, μετά από οκτώ χρόνια εξουσίας και εν όψει των γενικών εκλογών που θα διεξαχθούν το αργότερο τον Ιούλιο του 2011.

Στην ¶γκυρα, 54% των ψηφοφόρων ψήφισαν «ναι», με τη συμμετοχή στο 80%. Στην Κωνσταντινούπολη, 55% ψήφισαν «ναι» με τη συμμετοχή στο 73%. Στη Σμύρνη, προπύργιο του CHP, 63% ψήφισαν «όχι» με 78% συμμετοχή. Στο Ντιγιάρμπακιρ, προπύργιο του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας που είχε απευθύνει έκκληση για αποχή, το 93% ψήφισε «ναι», αλλά μόλις το 33% προσήλθε στις κάλπες.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν νωρίτερα στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας μεταξύ ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας και Κούρδων ακτιβιστών, ενώ ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε από έκρηξη νάρκης κοντά στην πόλη Σιίρτ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ο αρχηγός του, και ηγέτης της καμπάνιας του «όχι», Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεν ψήφισε λόγω σύγχισης σχετικά με το εκλογικό τμήμα στο οποίο έπρεπε να προσέλθει. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι δεν γνώριζε τους νέους κανόνες που θέσπισε η εκλογική επιτροπή σχετικά με το πού μπορούσαν να ψηφίσουν τα μέλη του κοινοβουλίου.

ΗΠΑ και ΕΕ χαιρέτισαν την έγκριση των αλλαγών

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη τον Ερνογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ενισχύει τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

Ο Ομπάμα «αναγνώρισε τη ζωτικότητα της δημοκρατίας της Τουρκίας όπως αντανακλάται στη συμμετοχή στο δημοψήφισμα που έλαβε χώρα στην Τουρκία», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Το αποτέλεσμα χαιρέτισε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χαρακτηρίζοντάς το «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Τουρκίας να εκπληρώσει τα απαραίτητα κριτήρια για την ένταξη της» στην ΕΕ, όπως δήλωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέφαν Φούλε.

Οι Βρυξέλλες μοιράζονται «την άποψη πολλών στην Τουρκία, σύμφωνα με τους οποίους η ψηφοφορία πρέπει να ακολουθηθεί και από άλλες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπιστούν οι υπόλοιπες προτεραιότητες στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία της έκφρασης και η θρησκευτική ελευθερία», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή