«Μετανάστες της κλιματικής αλλαγής»

«Πόλεμος» στο Μεξικό για τα αίτια των πλημμυρών
Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010 15:11

A- A A+

Διαμάχη έχει ξεσπάσει στο Μεξικό για τα αίτια των σφοδρότατων βροχοπτώσεων που σαρώνουν εδώ και τρεις εβδομάδες τη χώρα.

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ οι πληγέντες υπολογίζονται σε ένα εκατομμύριο.

Ο πρόεδρος της χώρας απέδωσε τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην κλιματική αλλαγή. Η έντασή τους, δήλωσε ο Φελίπε Καλδερόν, «αποτελεί απόδειξη των τεράστιων αλλαγών στη μέση θερμοκρασία της γης», θέση με την οποία φαίνεται πως συμφωνούν πολλοί ερευνητές. Κατά το Μάριο Αρτούρο Ορτίθ, καθηγητή γεωγραφίας στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού, «αυτή τη φορά, οι βροχές δεν προκλήθηκαν από κυκλώνες, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα έτη, αλλά από την άνοδο της θερμοκρασίας του Ατλαντικού», που ήταν φέτος κατά 1,5 βαθμό Κελσίου μεγαλύτερη σε σχέση με τη φυσιολογική για την εποχή θερμοκρασία.

Πολλοί ωστόσο υποβαθμίζουν αυτήν την εκδοχή, «δείχνοντας» ως βασική υπαίτια των ολέθριων πλημμυρών την άναρχη αστικοποίηση καθώς και την αποψίλωση των δασών, που όπως λένε δυσχεραίνουν την απορρόφηση των υδάτων από το έδαφος. Γεγονός πάντως παραμένει ότι σε Μεξικό και Γουατεμάλα έχουν καταγραφεί φέτος υπερτριπλάσια από το μέσο όρο επίπεδα βροχόπτωσης.

«Κλιματική μετανάστευση»

Σύμφωνα εξάλλου με τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης του αμερικανικού μη κερδοσκοπικού κέντρου ερευνών “American Security Project”, η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με τις οικονομικές συνθήκες και τις κοινωνικές εντάσεις στη Λατινική Αμερική, θα πυροδοτήσουν τα επόμενα χρόνια ακόμη μεγαλύτερο κύμα παράνομης μετανάστευσης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα συμπεράσματα της μελέτης επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών. Καταδεικνύουν ότι η ερημοποίηση, οι «φτωχές» σοδειές, οι όλο και σφοδρότερες πλημμύρες σε παράκτιες περιοχές κ.ο.κ., θα μετατρέψουν χιλιάδες ανθρώπους σε «μετανάστες της κλιματικής αλλαγής», αναγκάζοντάς τους να επιχειρήσουν το επικίνδυνο ταξίδι με προορισμό την άλλη πλευρά των αμερικανικών συνόρων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή