Γαλλία: Η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης

Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010 17:16
UPD:18:00

A- A A+

Η Εθνοσυνέλευση στη Γαλλία ενέκρινε το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που περιλαμβάνει την αμφιλεγόμενη αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 έτη μέχρι το 2018. Την ίδια ώρα, έξω από το κτήριο της Εθνοσυνέλευσης, τα συνδικάτα διαδήλωναν κατά της μεταρρύθμισης.

Η κάτω βουλή υπερψήφισε τη μεταρρύθμιση με 329 ψήφους έναντι 233 μετά από έντονη ολονύκτια αντιπαράθεση, ανοίγοντας το δρόμο για να περάσει και από τη Γερουσία.

Μετά τις μαζικές διαδηλώσεις και τις απεργίες στις 7 Σεπτεμβρίου, τα συνδικάτα έχουν προειδοποιήσει για νέες κινητοποιήσεις στις 23 Σεπτεμβρίου.

«Είναι σημαντικό να κάνουμε κάτι μία ημέρα που η βουλή ψηφίζει ένα νομοσχέδιο που δεν είναι δίκαιο για τους εργαζόμενους», δήλωσε εκπρόσωπος του συνδικάτου CGT για τη συμβολική σημερινή διαδήλωση.

Διαδηλώσεις συνδικάτων κατά της μεταρρύθμισης έξω από το κτήριο της Εθνοσυνέλευσης

Στην Εθνοσυνέλευση, του νομοσχεδίου υπεραμύνθηκε ο υπουργός Εργασίας Ερίκ Βερτ, ο οποίος κατηγορείται για εμπλοκή στο σκάνδαλο Μπετανκούρ που αφορά παράνομη χρηματοδότηση του κυβερνώντος κόμματος.

Οι Σοσιαλιστές επιχείρησαν να αποτρέψουν την ψήφιση του νομοσχεδίου, παρατείνοντας τη συζήτηση, ωστόσο ο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης διέκοψε τη διαδικασία προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία, με αποτέλεσμα κάποιοι βουλευτές να ζητήσουν την παραίτησή του. Οργισμένος, ένας βουλευτής των Σοσιαλιστών αποκάλεσε το Βερτ ψεύτη.

«Η μάχη δεν έχει χαθεί», δήλωσε η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, που έχασε στις εκλογές για τη γαλλική προεδρία το 2007. «Η απάντηση πρέπει να είναι πολύ πολύ ισχυρή. Είναι μία άδικη και επικίνδυνη μεταρρύθμιση».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή