Επαγρύπνηση της Κομισιόν για το θέμα των Ρομά ζητεί η βελγική προεδρία

Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2010 10:57
A- A A+

Θέση στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Γαλλίας και Κομισιόν για το ζήτημα των απελάσεων των Ρομά πήρε και η βελγική προεδρία της ΕΕ, με τον Ιβ Λετέρμ να δηλώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να βρίσκεται "σε επαγρύπνηση" προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα τηρηθεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία».

«Όλοι συμφωνούν ότι η Επιτροπή πρέπει να επαγρυπνά για την ορθή εφαρμογή των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Γαλλία σε αυτό το ευαίσθητο θέμα», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Η Επιτροπή πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, αλλά πρέπει επίσης και οι ευρωπαίοι πολίτες που απολαμβάνουν το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης "να σέβονται [το δικαίωμα] της ιδιοκτησίας, και τους κανόνες που διέπουν την ελεύθερη κυκλοφορία», πρόσθεσε απευθυνόμενος στις ομάδες πληθυσμού με νομαδικό τρόπο ζωής.

Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Γαλλίας και Κομισιόν ύστερα από την αποκάλυψη γαλλικής εγκυκλίου για στοχευμένες απελάσεις Ρομά και της απόπειρας απόκρυψής της, αναμένεται να επισκιάσει τις εργασίες της συνόδου κορυφής των ευρωπαίων ηγετών που ξεκινά σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή