Iταλία: Ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος μέσω «πράσινων» εταιρειών

Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2010 13:48
A- A A+

Την εμπλοκή της μαφίας στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήρθε να επιβεβαιώσει η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ, από τραπεζικούς λογαριασμούς και σκάφη μέχρι... δεκάδες εταιρείες και εργοστάσια!

Κατά τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, πρόκειται για τη μεγαλύτερη τέτοια επιχείρηση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ιταλία. Εκμεταλλευόμενες την ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας, Κόζα Νόστρα στη Σικελία και Ντρανγκέτα στην Καλαβρία της Νότιας Ιταλίας είχαν κάνει “colpo grosso”, ξεπλένοντας μαύρο χρήμα μέσω επιχειρήσεων αιολικής ενέργειας.

Κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση ο επιχειρηματίας Βίτο Νικάστρι, ο οποίος φέρεται να συνδεόταν ακόμη και με τον “Capo di tutti capi”, το «Νονό» Ματέο Μεσίνα Ντενάρο. Ο Νικάστρι –γνωστός και ως «¶ρχοντας του Ανέμου»- διηύθυνε πάρκα αιολικής ενέργειας και εργοστάσια κατασκευής ηλιακών συλλεκτών. Ο 54χρονος που συνελήφθη πέρυσι, αλλά αφέθηκε ελεύθερος, αρνείται κάθε ανάμειξη στο ξέπλυμα χρήματος.

Παρότι υπήρχαν υποψίες για εμπλοκή του οργανωμένου εγκλήματος στην αγορά των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, οι αποκαλύψεις των ιταλικών αρχών προκάλεσαν έκπληξη. Κι αυτό γιατί η μαφία δεν φημίζεται για τις... οικολογικές της ανησυχίες, αφού μια από τις πλέον επικερδείς δραστηριότητές της είναι η διακίνηση και απόρριψη τοξικών και ραδιενεργών αποβλήτων στη Μεσόγειο. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ωστόσο αποτέλεσαν πρόσφορο έδαφος για παράνομες δρατηριότητες, λόγω και των γενναιόδωρων επιδοτήσεων που έχουν διοχετευεί στον κλάδο.

ΗΠΑ: Επενδύσεις... όπου φυσάει ο άνεμος

Εν τω μεταξύ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο υπουργός Ενέργειας Στίβεν Τσου ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα διοχετεύσει πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα καθαρής ενέργειας. Το αξιοσημείωτο είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των χρημάτων θα επενδυθούν στη συλλογή μετεωρολογικών δεδομένων, με απώτερο στόχο προβλέψεις για την ένταση του ανέμου. Το υπουργείο πιστεύει πως η τεχνολογία που αναπτύσσεται θα επιτρέψει κάποια στιγμή τον αποτελεσματικότερο συνδυασμό πηγών ενέργειας, π.χ. αιολικής και ηλεκτρικής.

Σημειώνεται πως στις Ηνωμένες Πολιτείες ο τομέας των επενδύσεων στην αιολική ενέργεια υπολείπεται σημαντικά του αντίστοιχου σε Κίνα και Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα όμως με πρόσφατη σφυγμομέτρηση, 9 στους 10 Αμερικανούς θεωρούν πως ειδικά αυτή η μορφή εναλλακτικής ενέργειας θα έπρεπε να αξιοποιηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή