Περίπου 2,5 εκατομμύρια Έλληνες πάσχουν από υπέρταση ενώ μόνο οι μισοί εξΆ αυτών καταφέρνουν να ρυθμίσουν την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα μετά τη λήψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.
Τα παραπάνω τονίστηκαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα με θέμα την υπέρταση.
Το πρόβλημα της υπέρτασης επιδεινώνεται συναρτήσει της ηλικίας, προσβάλλοντας άτομα ηλικίας 60-70 ετών σε ποσοστό άνω του 50% καθώς επίσης και σε ποσοστό άνω του 75% άτομα άνω των 70 ετών.
Παράλληλα, ένας στους τρεις υπερτασικούς Έλληνες είναι υπέρβαρος ενώ αρκετοί εξΆ αυτών πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο επιφέρει διαταραχή στο μεταβολισμό του σακχάρου, αυξημένη περιφέρεια μέσης, αυξημένα τριγλυκερίδια (πάνω από 150mg/dl) καθώς επίσης και χαμηλή καλή χοληστερόλη (κάτω από 45 οι άνδρες και κάτω από 50 οι γυναίκες), συνδυασμός που οδηγεί στο συμπέρασμα πως για κάθε 20 mmHg αύξηση της συστολικής και παράλληλα 10 mmHg της διαστολικής πίεσης, διπλασιάζεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Επιπλέον ένα από τα σημαντικότερα λάθη που διαπράττουμε εν αγνοία μας, επηρεάζοντας δραματικά την αρτηριακή μας πίεση αφορά στην καθημερινή κατανάλωση 9 γραμμαρίων αλατιού, αντί για την συνιστώμενη από τους ειδικούς ποσότητα των 5γρ, διότι το 75% του αλατιού που καταναλώνουμε καθημερινά είναι «κρυμμένο» στα έτοιμα τρόφιμα ακόμη και στα γλυκά!
Ειδικοί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, πως εάν δεν ληφθούν μέτρα, η συχνότητά της υπέρτασης αναμένεται να αυξηθεί κατά 60% έως το 2025.
Για αρκετά χρόνια θεωρούνταν πως η συστολική (μεγάλη) πίεση πάνω από 14 και διαστολική (μικρή) πίεση κάτω από 9 υπερδιπλασιάζει τη νοσηρότητα και θνητότητα από καρδιαγγειακά περιστατικά.
Σήμερα, οι αναθεωρημένες Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Οδηγίες για την διαχείριση της υπέρτασης προτείνουν πιο επιθετική θεραπεία και χαμηλότερους στόχους (130/80 mmHg) ενώ παράλληλα τονίζουν τη σημασία του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου στη διαχείριση της νόσου, εφιστούν την προσοχή των ιατρών στην υποκλινική εμφάνιση (χωρίς συμπτώματα) της ασθένειας με πρώιμες βλάβες στην καρδιά (υπερτροφία), τους νεφρούς (μικρολευκωματινουρία) και στις καρωτίδες (πάχυνση του τοιχώματος) και προτείνουν θεραπείες της νεότερης γενιάς.
Από την άλλη, μελέτες δείχνουν ότι εάν οι ασθενείς λάβουν έγκαιρα την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και ρυθμίσουν την πίεσή τους οι βλάβες αυτές υποχωρούν, καθώς και ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά επεισόδια και βλάβες στους νεφρούς