Βουλγαρία: Επιστολή διαμαρτυρίας παρέδωσαν Ρομά στη γαλλική πρεσβεία

Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2010 17:40
A- A A+

Επιστολή με την οποία διαμαρτύρονται για την «πολιτική των διακρίσεων» της γαλλικής κυβέρνησης απέναντι στους Ρομά της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας παρέδωσαν σήμερα 12 οργανώσεις Βούλγαρων Ρομά στη γαλλική πρεσβεία στη Σόφια, με τελικό παραλήπτη τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

«Οι άνθρωποι που διώχνετε δεν έχουν διαπράξει εγκλήματα. Αν ήταν έτσι, θα είχαν συλληφθεί και κατηγορηθεί», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους και προσθέτουν: «Τους ανθρώπους αυτούς τους έδιωξε από τη χώρα τους η φτώχεια».

«Η Ευρώπη είναι μαζί μας!» φώναζαν εξάλλου οι περίπου 150-200 διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την πρεσβεία της Γαλλίας, για πρώτη φορά μετά την εντατικοποίηση των απελάσεων των Ρομά από τη Γαλλία, στις αρχές Αυγούστου.

Οι συμμετέχοντες κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα», «Ο Σαρκοζί νομιμοποιεί το ρατσισμό» και «Φτωχός δεν σημαίνει εγκληματίας».

Εξάλλου, σε ανοιχτή επιστολή τους προς τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, οι Ρομά δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την πολιτική ενσωμάτωσης που ακολουθεί η Σόφια. «Είναι ασυγχώρητο να θεωρούνται οι Ρομά κοινωνικό βάρος και κίνδυνος για τη δημόσια τάξη», επισημαίνουν.

Οι Ρομά της Βουλγαρίας υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 700.000 και οι περισσότεροι ζουν σε άθλιες συνθήκες. Περίπου 150 από αυτούς εκδιώχθηκαν από τη Γαλλία από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή