Σταδιακή αποκατάσταση της κυκλοφορίας στη Λ. Αθηνών

Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010 13:41
UPD:16:05
A- A A+

Μετά από ώρες ταλαιπωρίας, αποκαθίσταται σιγά-σιγά η κυκλοφορία στη Λ. Αθηνών. Μετά από σχετική άδεια της αστυνομίας επετράπη να ξεκινήσει η πορεία των ιδιοκτητών ΦΔΧ με τα οχήματά τους, που πλέον κατευθύνονται προς τη Λ.Κηφισού. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της διαδρομής τους, αφού στρίψουν στην Κηφισού, μέσω Πέτρου Ράλλη θα επιστρέψουν πίσω στη Μαγούλα απ' όπου και ξεκίνησαν τα περισσότερα.

Νωρίτερα στη Λεωφόρο Αθηνών επικράτησε ένταση από τους ιδιοκτήτες ΦΔΧ καθώς η Τροχαία δεν τους επέτρεπε να μετακινήσουν τα φορτηγά που είναι παρατεταγμένα από το πρωί στο ρεύμα προς Αθήνα http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1869350 . Το πρωί η αστυνομία εμπόδισε προσπάθεια των ιδιοκτητών ΦΔΧ να ξεκινήσουν με τα οχήματά τους προς το κέντρο της Αθήνας.

Σε δηλώσεις του στον ρ/σ Αντέννα, ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας χαρακτήρισε αναμενόμενες τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ΔΦΧ, τονίζοντας ότι πλέον το λόγο έχουν οι εισαγγελικές αρχές. «Επιθυμούν να τις κλιμακώσουν. Δικαίωμά τους, εφόσον κινούνται μέσα στα νόμιμα και συνταγματικά πλαίσια... Από εκεί και πέρα υπάρχουν όργανα της Πολιτείας, τα οποία θα το κρίνουν αυτό και θα το αξιολογήσουν», σημείωσε και πρόσθεσε: «Αν παρακωλύονται οι συγκοινωνίες ασφαλώς παρανομούν. Αν δεν εκτελούν μεταφορικό έργο για το οποίο έχουν συμβόλαια ή για το οποίο έχουν δεχτεί παραγγελίες, ασφαλώς και πάλι παρανομούν. Και γι' αυτό θα πρέπει να υπάρχει η ανάλογη πρωτοβουλία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, είτε είναι δικαστικές ή εισαγγελικές αρχές, είτε είναι η Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες».

Όσο για το ενδεχόμενο παράτασης των κινητοποιήσεων και μετά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου, ο υπουργός ήταν σαφής: «Δεν γνωρίζω τι σκέφτονται να κάνουν οι μεταφορείς, αν θα σταματήσουν τις κινητοποιήσεις ή θα τις μετατρέψουν σε κινητοποιήσεις διαρκείας. Αυτό που γνωρίζω εγώ, είναι ότι η νομοθετική πρωτοβουλία την οποία εισηγούμαι θα ψηφιστεί στη Βουλή και θα λάβει τη μορφή νόμου του κράτους μετά τη συνεδρίαση της Τετάρτης και από την άλλη ότι δημιουργείται μια νέα πραγματικότητα, στην οποία έχουν θέση οι σημερινοί μεταφορείς με τις προϋποθέσεις και τις ρυθμίσεις με τις οποίες τους εξοπλίζουμε».

«Όποιοι ξεπερνούν το όριο μέσα στο οποίο επιτρέπεται να κινούνται, παρανομούν ... Θα πρέπει να αφαιρεθούν άδειες από αυτοκίνητα. Αν έχουμε καταγγελίες θα το κάνουμε κι αυτό. Θα πρέπει κάποιοι να οδηγηθούν στον εισαγγελέα και η τιμωρία που προβλέπεται είναι αρκετά σοβαρή. Εν πάση περιπτώσει η παρακώλυση συγκοινωνιών και αυτή συνιστά αδίκημα και δεν μπορεί να επιτρέπεται», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σε άλλη ραδιοφωνική του συνέντευξη, στο Radio 9, ο κ. Ρέππας ήταν κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή ούτε η παράταση της μεταβατικής περιόδου, ούτε η διατήρηση του ύψους της εισφοράς στο ποσοστό του 35% του σημερινού συνολικού ύψους της εισφοράς. Παράλληλα κάλεσε τα Επιμελητήρια, των οποίων μέλη θίγονται τη στάση των μεταφορέων, να κάνουν τις ανάλογες καταγγελίες. «Δεν θα πρέπει λοιπόν οι επαγγελματίες που θίγονται να κάνουν τις ανάλογες καταγγελίες; Τι περιμένουν; Γιατί δεν παίρνουν μια ανάλογη πρωτοβουλία να απευθυνθούν στην Αστυνομία ή στον τοπικό εισαγγελέα;», παρατήρησε και επανέλαβε ότι ναι μεν οι μεταφορείς δεν συμμορφώνονται, αλλά υπάρχουν όργανα της πολιτείας που έχουν αρμοδιότητα να τους εγκαλέσουν και να τους αποδώσουν τις ευθύνες που έχουν.

ΝΔ: Έκκληση για ψυχραιμία

Εν τω μεταξύ, έκκληση να αποφευχθούν οι ακραίες πράξεις και συμπεριφορές και να πρυτανεύσει η λογική, προκειμένου να μη διασαλευτεί η λειτουργία της αγοράς και να μη θιγούν ατομικά δικαιώματα πολιτών απηύθυνε ο τομεάρχης Μεταφορών της ΝΔ κ. Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών.

Η Νέα Δημοκρατία τάσσεται υπέρ της κατάργησης των στρεβλώσεων, τονίζει σε δήλωσή του ο κ. Καλαφάτης, επιρρίπτει ωστόσο ευθύνες στην κυβέρνηση για λανθασμένους χειρισμούς σε ό,τι αφορά στην απελευθέρωση της αγοράς των οδικών εμπορευματικών μεταφορών.

«Επιμένουμε στην επισήμανση πως τo ΠΑΣΟΚ, με το λανθασμένο χειρισμό και τις παλινωδίες του, κατάφερε να μετατρέψει μια σημαντική μεταρρύθμιση σε κρίση», υποστηρίζει ο τομεάρχης της ΝΔ και συνεχίζει: «Η κυβέρνηση άλλο νομοσχέδιο παρουσίασε πριν λίγους μήνες στην κοινωνία ως προϊόν διαβούλευσης κι άλλο έφερε προς ψήφιση στη Βουλή. Κινήθηκε χωρίς σχέδιο, δεν προώθησε τον ειλικρινή διάλογο με τους εκπροσώπους του κλάδου, δεν μερίμνησε - όπως όφειλε- για ό,τι οικοδομήθηκε μέχρι σήμερα, απέτυχε να οργανώσει την προώθηση της μεταρρύθμισης».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή