Παραμένουν στα μπλόκα οι μεταφορείς

Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010 20:05
UPD:23/09/2010 11:29
A- A A+

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους μέχρι την Παρασκευή, οπότε και θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική γενική συνέλευση του κλάδου, αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, όπως ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψής τους στα γραφεία της Ομοσπονδίας του κλάδου.

Οι μεταφορείς κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι στην ουσία τους παίρνει την περιουσία, γεγονός που θα το επιστρέψουν - όπως ανέφεραν- στις προσεχείς εκλογές και επανέλαβαν ότι δεν έχουν πλέον τίποτα να χάσουν, αφού τα έχουν χάσει όλα.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιώργος Τζωρτζάτος σημείωσε ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου οι μεταφορείς έχασαν τα πάντα, επέκρινε τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ότι αυτοαναιρέθηκε, καθώς άλλο σχέδιο νόμου τους παρουσίασε και άλλο κατέθεσε στη βουλή και ανακοίνωσε και αυτός ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

Επανέλαβε για άλλη μια φορά το αίτημα των μεταφορέων να τους δοθεί γραπτώς η προφορική δέσμευση του κ. Ρέππα για τις ρυθμίσεις που έχουν σχέση με το συνταξιοδοτικό, την ένταξή τους στον αναπτυξιακό νόμο και στο ΕΣΠΑ και τις φοροαπαλλαγές για όσους έχουν αγοράσει άδεια τα τελευταία χρόνια.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι ο ίδιος δεν έχει καμία αρμοδιότητα για την πορεία των κινητοποιήσεων, καθώς έχει δημιουργηθεί ειδικό Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, η οποία παίρνει και τις σχετικές αποφάσεις.

Το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε κυβερνητική σύσκεψη για την αποτίμηση της μέχρι τώρα κατάστασης αναφορικά με το ζήτημα του ανοίγματος του επαγγέλματος των μεταφορέων. Μετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππας, ο γ.γ. του υπουργείου Χ. Τσιόκας, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Όθωνας και η γ.γ. για την υποστήριξη του έργου του πρωθυπουργού Ρ. Βάρτζελη.

Γ. Πεταλωτής: Με την ψήφιση του ν/σχ τελειώνουν όλα τα ζητήματα

Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «ανεμπόδιστη κυκλοφορία προσώπων και αγαθών, αλλά και επάρκεια στην αγορά» και απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων για το τι θα πράξει η κυβέρνηση εάν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, τόνισε ότι «με την ψήφιση του νομοσχεδίου τελειώνουν όλα τα ζητήματα».

«Είναι νόμος του κράτους και οφείλουμε όλοι μας να σεβόμαστε τους νόμους και μάλιστα όταν έχει προηγηθεί διάλογος, η απαιτούμενη διαβούλευση και όταν όλοι γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να γινόμαστε όμηροι καμίας επαγγελματικής ομάδας, ανεξάρτητα από το τι άποψη έχει ο καθένας», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι «υπάρχει κράτος, πολιτεία και εκφρασμένη δήλωση και βούληση της κυβέρνησης ότι κανείς δεν μπορεί να κρατάει όμηρους τους Έλληνες πολίτες».

Εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων η ψήφιση του ν/σ

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε στο Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση του ν/σ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών.

Είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, με τις δύο πλευρές να εμμένουν στις θέσεις τους και με σημείο αιχμής τα δύο βασικά αιτήματα των μεταφορέων για την 5ετή μεταβατική περίοδο και την διατήρηση του 35% της άυλης αξίας των αδειών τους.

Έντονοι λεκτικοί διαξιφισμοί σημειώθηκαν και ανάμεσα σε ΝΔ και ΛΑΟΣ με αλληλοκατηγορίες για το ποιο κόμμα στηρίζει τη κυβέρνηση.

Ο Υπουργός Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις και τόνισε ότι το ν/σ είναι μία από τις πτυχές των διαρθρωτικών αλλαγών για την ανάπτυξη της οικονομίας και την διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος της χώρας.

Ταυτόχρονα, καυτηρίασε την αντιπολίτευση, κυρίως τη ΝΔ για τη στάση και τις θέσεις της, κάνοντας λόγο για παλαιοκομματική τακτική και τονίζοντας ότι «η άγρα ψήφων δεν προωθεί τα συμφέροντα αυτών που υποτίθεται ότι ενδιαφέρονται για το συμφέρον τους».

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν το ΠΑΣΟΚ για αλαζονεία και αυταρχισμό, ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης μίλησε για «κυβέρνηση του πιο ακραίου νεοφιλευθερισμού της Χιλής».

Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ζήτησε να προσδιοριστεί η εθνικότητα, έτσι ώστε άδειες εμπορευματικών μεταφορών να μπορούν να έχουν μόνο οι υπήκοοι της ΕΕ και συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα δεν είναι γυμνό τοπίο να ασελγεί ο καθένας πάνω του, όποτε το θέλει». Ακόμα, ο κ. Καρατζαφέρης - με αφορμή και την διαγραφή από την ΝΔ του κ. Θ. Σκυλακάκη - επέκρινε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό, αφού άλλα ψηφίζει στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό.

«Η ΝΔ είπε ναι επί της αρχής του ν/σ που βλάπτει σοβαρά τη ζωή και τα οράματα τόσων οικογενειών. Εμείς είμαστε σταθερά αντίθετοι. Ναι στη φιλελεύθερη αντίληψη, όχι όμως στη νεοφιλελεύθερη που καταστρέφει την εικόνα της ΝΔ. Διαγράψατε τον ευρωβουλευτή σας που υπερασπίστηκε το ναι στο Μνημόνιο, που εσείς του είπατε να ψηφίσει στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο ΛΑΟΣ έπραξε ό,τι και οι ευρωβουλευτές σας στο Ευρωκοινοβούλιο. Εσείς ψηφίσατε άλλα εντός και άλλα εκτός» σημείωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ απευθυνόμενος στην πτέρυγα της ΝΔ.

¶μεση ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη, που κατηγόρησε τον ΛΑΟΣ ότι στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και τις αντιλαϊκές και ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζει και πρόσθεσε ότι αυτό απόδεικνύει και η στήριξη που έδωσε (ο ΛΑΟΣ) στην κυβέρνηση με την υπερψήφιση του Μνημονίου.

Αναφερόμενος δε στο σχόλιο του κ Καρατζαφέρη για το Θ. Σκυλακάκη τόνισε χαρακτηριστικά: «Κανένας Κεφαλογιάννης και κανένας Σκυλακάκης δεν πρόκειται να αμαυρώσει την πολύ πετυχημένη εμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ».

«Ο ΛΑΟΣ καλό είναι να χτυπά το ν/σ και να αποδείξει ότι δεν είναι σύμμαχος της κυβέρνησης και του μνημονίου. Για εμάς στη ΝΔ, μόνος αντίπαλος είναι η κυβέρνηση και τα αντιλαϊκά της μέτρα», σχολίασε ο εισηγητής του κόμματος Μαργαρίτας Τζήμας.

«Είναι ανιστόρητη και σχηματική η οριοθέτηση ανάμεσα σε μνημονιστές και αντιμνημονιστές. Όσοι το επικαλούνται αυτό το επιχείρημα δείχνουν περιφρόνηση και υποτίμηση της νοημοσύνης του ελληνικού λαού. Ο μονόλογος ίδιων κλισέ έχει κουράσει. Ο λαός θέλει προτάσεις που θα κάνουν τη ζωή του καλύτερη και όχι συνθήματα», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Υπουργός Μεταφορών και πρόσθεσε:

«Η ιστορία γράφεται από τους παρόντες και όχι τους απόντες. Το ν/σ είναι πολιτική επιλογή και όχι επιβολή της κυβέρνησης, γιατί οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι αναγκαίες. Δεν πρέπει να χάσουμε άλλο χρόνο. Ο φόβος του πολιτικού κόστους έκανε κατά καιρούς τις ηγεσίες να μην τολμήσουν αυτήν την πρωτοβουλία. Εμείς τολμούμε γιατί δεν συνυπολογίζουμε το δέος του πολιτικού κόστους, Γιατί είναι νάνος μπροστά στο γίγαντα που λέγεται εθνικό συμφέρον».

«Για μια ακόμα φορά παρακολουθήσαμε τους θεατρινισμούς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τους μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς, ενώ η αλήθεια είναι ότι θέλουν να κρύψουν τις αντιλαϊκές πολιτικές του Ευρωμονόδρομου», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Ο ειδικός αγορητής του κόμματος Απόστολος Νάνος ανέφερε ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι ταυτισμένοι μόνο με το συμφέρον των μονοπωλιακών ομίλων.

Έντονα επικριτικός τόσο κατά του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ εμφανίστηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, κάνοντας λόγο για ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές, ενώ επεσήμανε ότι μετά από τόσα χρόνια αδράνειας, προχειρότητας και πελατειακών σχέσεων, η κυβέρνηση έρχεται να νομοθετήσει με τη λογική του Προκρούστη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου αντέτεινε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών δεν έχει καμία σχέση με το μνημόνιο, αλλά με την ένταξη μας στις ευρωπαϊκές κοινότητες. Ταυτόχρονα κατηγόρησε τη ΝΔ ότι "πότε είναι με το χωροφύλαξ και πότε με τον αστυφύλαξ", ενώ έδωσε έμφαση στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τους μεταφορείς, σε ό,τι αφορά τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά τους, αλλά και την ένταξη τους στα αναπτυξιακά προγράμματα.

Τέλος, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης ανέφερε πως «κάποιοι δεν συνειδητοποιούν ότι η χώρα δεν είναι μόνο σε οικονομική κρίση, αλλά και σε κρίση αξιών, και κρίση βαθύτατα πολιτική».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή