Εθιμοτυπική συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Σκοπιανού προέδρου

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010 19:38
A- A A+

Συνάντηση εθιμοτυπικού χαρακτήρα είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ, στην έδρα του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου παρακολούθησε την έναρξη των εργασιών της 65ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, με τις ομιλίες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού θα συνεχιστεί με ομιλία που θα κάνει κατά τη διάρκεια γεύματος, στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν σημαντικοί παράγοντες του επιχειρηματικού και χρηματοπιστωτικού κόσμου των Ηνωμένων Πολιτειών. Το γεύμα διοργανώνει το Foreign Policy Association, σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης.

Εν τω μεταξύ, με την ευκαιρία της παρουσίας του, ο κ. Παπανδρέου στην αμερικανική μεγαλούπολη, έχει παραχωρήσει σειρά συνεντεύξεων σε μεγάλα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα της Αμερικής.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

- Ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Ελλάδα είναι η φοροδιαφυγή και, για το λόγο αυτό, επιδιώκουμε τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, που θα επιφέρει νέα έσοδα. Επιδιώκουμε επίσης τη μείωση της φορολογίας σε ορισμένους τομείς, ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις. Μας απασχολεί ταυτοχρόνως και το ζήτημα αυτό. Θεωρώ μάλιστα ότι έτσι πρόκειται να προσελκύσουμε επενδυτές στην Ελλάδα.

- Διαθέτουμε ένα τραπεζικό σύστημα, το οποίο είναι εγγενώς υγιές. Δεν υπάρχουν τοξικά προϊόντα και στοιχεία στο ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών. Ασφαλώς και υπέστησαν πλήγμα, εξαιτίας του κρατικού χρέους της Ελλάδας, αλλά καθώς η χώρα εξέρχεται από την κρίση, αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο και στις τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν στο τεστ κοπώσεως - «stress test» - που πραγματοποιήθηκε πανευρωπαϊκά, και οι επιδόσεις τους, με εξαίρεση μόνο μία τράπεζα, υπήρξαν καλές. Αυτή την περίοδο, πραγματοποιούνται επαφές και συζητήσεις μεταξύ τραπεζών, ενώ πολλοί είναι οι διεθνείς σύμβουλοι που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για το είδος των συγχωνεύσεων, που οφείλουμε να ενθαρρύνουμε.

- Αυτό που επιθυμούμε είναι να υπάρχουν εύρωστες και ισχυρές τράπεζες, με έντονη παρουσία και δραστηριότητες στην περιοχή. Οι ελληνικές τράπεζες, που διαθέτουν καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή, στην Τουρκία, στα Βαλκάνια και σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη, πηγαίνουν πολύ καλά. Διαβλέπουμε, επομένως, και ένα ισχυρότερο τραπεζικό τομέα.

- Γίνονται συζητήσεις με τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλίσουμε την ορθή υλοποίηση του προγράμματος, ώστε να καταστεί δυνατό να βγούμε στις κεφαλαιαγορές το συντομότερο δυνατόν. Και αφ’ ης στιγμής βγούμε στις κεφαλαιαγορές, τότε είναι σχεδόν αυτόματη η απεξάρτηση και απομάκρυνσή μας από το πακέτο αυτό, Ε.Ε. - ΔΝΤ. Αυτός είναι και ο στόχος μας. Αποτελεί πρωταρχικό μας σκοπό, διότι δεν δεχτήκαμε το πακέτο απλώς και μόνο για να ενταχθούμε στο μηχανισμό στήριξης. Βρισκόμαστε εδώ, για να υλοποιήσουμε μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την κρίση αυτή, ως ευκαιρία για να γίνουν αλλαγές, που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολλά χρόνια, εδώ και δεκαετίες για την ακρίβεια, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος, προκειμένου να γίνει η οικονομία μας πιο ανταγωνιστική και να δραστηριοποιηθούμε σε τομείς στους οποίους διαθέτουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως στον τουρισμό, την πράσινη ανάπτυξη, την πράσινη ενέργεια, τη ναυτιλία, τη γεωργία και τη μεσογειακή διατροφή. Πρόκειται για τομείς, στους οποίους πιστεύουμε ότι μπορούμε να είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο αντιμετωπίζουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο, αυτή την επώδυνη περίοδο, και ως περίοδο ευκαιριών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή