Ένα βήμα πιο κοντά σε μια ενιαία πολιτική υπέρ της καλλιέργειας μεταλλαγμένων βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι υπουργοί Γεωργίας των 27 επαναβεβαίωσαν την αντίθεσή τους στην αμφιλεγόμενη πρόταση της Κομισιόν, βάσει της οποίας κάθε κράτος-μέλος θα μπορεί να επιλέγει εάν στα εδάφη της θα καλλιεργούνται γενετικά τροποποιημένα φυτά.
Οι μεγαλύτεροι πολέμιοι της πρότασης -Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία- την απέρριψαν με την αιτιολογία ότι η υιοθέτησή της θα υπονόμευε την Κοινή Αγροτική Πολιτική και κατΆ επέκταση την ενότητα της Ευρώπης. «Η επιλογή της λήψης αποφάσεων σε εθνικό επίπεδο θα έστελνε το λάθος μήνυμα προς τους Ευρωπαίους πολίτες, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας. Τη σκληρότερη στάση επέδειξε ο Γερμανός υπουργός λέγοντας «δύο φορές “nein”», σύμφωνα με εκπρόσωπό του.
Υπενθυμίζεται ότι σε έξι χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα, απαγορεύεται πλήρως η καλλιέργεια μεταλλαγμένων. Το γεγονός ωστόσο ότι οι μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης υποστηρίζουν μια ενιαία πολιτική στο ζήτημα, καθιστά αμφίβολη την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης. Την τελική απόφαση πάντως αναμένεται να λάβουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος των 27 που συναντώνται στις 14 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο και οι οποίοι είθισται να τηρούν σκληρότερη στάση απέναντι στα μεταλλαγμένα σε σχέση με τους υπουργούς Γεωργίας.
“Mea culpa” της BASF για μεταλλαγμένες πατάτες στη Σουηδία
Εν τω μεταξύ, ο γερμανικός κολοσός BASF παραδέχθηκε ότι καλλιέργησε στη Σουηδία είδος πατάτας με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, το οποίο δεν έχει λάβει έγκριση από τις Βρυξέλλες. Η ποικιλία Amadea βρέθηκε σε εκτάσεις όπου καλλιεργούνταν η εγκεκριμένη ποικιλία Amflora.
Ο πρόεδρος του ομίλου απέδωσε το συμβάν στο ότι στις εγκαταστάσεις της BASF φυτά από τις δύο ποικιλίες καλλιεργούνται στον ίδιο χώρο. «Λυπούμαστε πάρα πολύ. Προκειμένου να αποφευχθούν τέτοια λάθη στο μέλλον, θα διασφαλίσουμε τον πλήρη διαχωρισμό των συστημάτων παραγωγής των ποικιλιών Amadea και Amflora», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση ο Πέτερ Έκες.
Ο όμιλος δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε καταστροφή της σοδειάς από περίπου 40 στρέμματα γης, ενώ διαβεβαίωσε πως το «λάθος», όπως λέει, δεν επηρέασε τις καλλιέργειες πατάτας Amflora σε Τσεχία και Γερμανία.