Γ. Παπακωνσταντίνου: Ούτε αθώες ούτε τυχαίες οι κινητοποιήσεις

Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010 14:17
UPD:15:25

Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε συνολικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι χαϊδεύουν τα αυτιά των απεργών, την ώρα που η χώρα περνά μία δύσκολη περίοδο και η κυβέρνηση πράττει ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσει τη νομιμοτητα.

A- A A+

Για πολιτικά υποκινούμενες κινητοποιήσεις κάνει πλέον λόγο η κυβέρνηση καυτηριάζοντας τη στάση του ΚΚΕ και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης έναντι των πρακτικών που ακολουθούν οι ιδιοκτήτες ΦΔΧ.

Οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν σήμερα στο κοινοβούλιο όπου συνεχίζεται η συζήτηση του νομοσχεδίου για την περαίωση στο οποίο έχει ενταχθεί και η επίμαχη τροπολογία για τους μεταφορείς.

Από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε το ΚΚΕ να αναλάβει τις ευθύνες του γιατί όπως είπε, οι τελευταίες κινητοποιήσεις δεν είναι ούτε αθώες ούτε τυχαίες, και να αναλογιστεί τι κάνει αυτή τη στιγμή σε βάρος της χώρας. Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε συνολικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι χαϊδεύουν τα αυτιά των απεργών, την ώρα που η χώρα περνά μία δύσκολη περίοδο και η κυβέρνηση πράττει ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσει τη νομιμοτητα.

Αμεση ήταν η απάντηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον βουλευτή του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκη να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προχωρά σε αντιδημοκρατικές και επικίνδυνες ατραπούς. Όπως επεσήμανε, «η κυβέρνηση δεν έχει στόχο μόνο τους φορτηγατζήδες. Στέλνει στον ελληνικό λαό το μήνυμα ότι πρέπει να σκύψει το κεφάλι».

Δριμεία ήταν η κριτική του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη για το περιεχόμενο της τροπολογίας. «Υπάρχουν νόμοι με τους οποίους μπορείτε να αντιμετωπίσετε το θέμα: για παρακώλυση κυκλοφορίας, φθορά ξένης ιδιοκτησίας... Θέλετε να κάνετε τη φθορά ξένης ιδιοκτησίας από πλημμέλημα κακούργημα; Κάντε το. Αλλά, όχι αυτό που φέρνετε σήμερα», τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης, ενώ κάλεσε παράλληλα τους ιδιοκτήτες των φορτηγών να δείξουν διαλλακτικότητα.

«Ας καταλάβουν και οι φίλοι ιδιοκτήτες φορτηγών. Σαφώς και έχουν το ιερό δικαίωμα τη απεργίας. Αλλά και οι υπόλοιποι πολίτες έχουν το ιερό δικαίωμα της εργασίας. Αυτό, το “επειδή θέλω να απεργήσω δεν θα σου επιτρέψω εσένα να δουλέψεις”, είναι πολύ επικίνδυνο για τη Δημοκρατία. Εάν αυτό ξεκαθαριστεί και αν εκεί η Πολιτεία δείξει σοβαρότητα δε θα χρειαστεί αυτό που εισάγεται σήμερα, το οποίο θεωρώ ναρκοθέτηση στη Δημοκρατία», σημείωσε.

Παραμένουν στα μπλόκα οι μεταφορείς

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με υπολογισμούς της Αστυνομίας, πάνω από 3.300 φορτηγά παραμένουν ακινητοποιημένα στους δρόμους. Από αυτά, περίπου 440 δε φέρουν πινακίδες, καθώς παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί από τους ιδιοκτήτες των οχημάτων να τις αφαιρούν, στήνοντας έναν ιδιότυπο «κλεφτοπόλεμο» με τις αρχές. Όπως εκτιμάται εξάλλου, οι ιδιοκτήτες των φορτηγών που παραμένουν στα μπλόκα είναι περίπου 600.

Οι μεταφορείς, πάντως βρίσκονται σε στάση αναμονής και περιμένουν την ψήφιση, αργά το απόγευμα, της επίμαχης τροπολογίας ωστε να δουν αν και με ποιο τρόπο η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα μέτρα που προβλέπει.

Η διακίνηση των προϊόντων εξακολουθεί να γίνεται με αστυνομική προστασία, καθώς οι επιθέσεις των μεταφορέων σε βάρος συναδέλφων τους που εργάζονται συνεχίζονται και σήμερα. Χαρακτηριστικό είναι ότι από το βράδυ της Τετάρτης έχουν σημειωθεί 19 επιθέσεις εναντίον οδηγών φορτηγών.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται το μπλόκο των αυτοκινητιστών στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, στους προβλήτες του οποίου παραμένουν εγκλωβισμένα πάνω από 8.000 κοντέινερ.

Από σήμερα, άρχισαν να εκτελούνται μεταφορές από τις Διαμεταφορικές Επιχειρήσεις, οι οποίες με χθεσινή ανακοίνωσή τους διαχώρισαν τη θέση τους και κάλεσαν τα μέλη τους να επανέλθουν στην εργασία. Το μεταφορικό έργο γίνεται πλέον ομαδικά, δηλαδή συγκροτούνται κομβόϊ οχημάτων τα οποία μετακινούνται συνοδεία περιπολικών της αστυνομίας, για αποφευχθούν τυχόν επεισόδια και ζημιές στα οχήματά τους από μεταφορείς που παραμένουν στα μπλόκα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή