Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Ισημερινός

Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010 22:10
UPD:23:45

A- A A+

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη χώρα η κυβέρνηση του Ισημερινού, η οποία κατήγγειλε ότι σημειώθηκε απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος του προέδρου Ραφαέλ Κορέα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ασφαλείας, Μιγκέλ Καρβαχάλ.

Υποστηρικτές του Ραφαέλ Κορέα κατάφεραν να φτάσουν στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο πρόεδρος του Ισημερινού και ορισμένοι εξ αυτών άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες εναντίον των αστυνομικών που επιχείρησαν να τους σταματήσουν στην είσοδο.

«Ο πρόεδρος κρατείται όμηρος εκεί μέσα» υποστήριξε ένας από τους διαδηλωτές, ο 54χρονος Φερνάντο Χαραμίγιο.

Νωρίτερα, περίπου 150 μέλη των ενόπλων δυνάμεων του Ισημερινού έθεσαν υπό τον έλεγχο τους το διεθνές αεροδρόμιο του Κουίτο, με αποτέλεσμα να διακοπεί η λειτουργία του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ένα νόμο που περικόπτει συγκεκριμένα προνόμια και επιδόματα αστυνομικών και στρατιωτικών.

Αστυνομικοί κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι επίσης για την πρόθεση του προέδρου Ραφαέλ Κορία να διαλύσει το κοινοβούλιο που έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Μέλη του κόμματος του Κορία έχουν μπλοκάρει νομοθετικές ρυθμίσεις που στοχεύουν στην περικοπή των δημοσίων εσόδων, γεγονός που έχει αναγκάσει τον πρόεδρο να σκέφτεται τη διάλυση του σώματος.

Σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας ένστολοι αστυνομικοί έκαιγαν λάστιχα αυτοκινήτων φωνάζοντας «Σεβαστείτε τα δικαιώματα μας», διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στα επιδόματα τους.

Εν τω μεταξύ ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας Ερνέστο Γκονζάλες ανακοίνωσε ότι στηρίζει την κυβέρνηση του Ραφαέλ Κορία. Διέταξε μάλιστα τους αστυνομικούς που έχουν εξεγερθεί εναντίον της κυβέρνησης να παραδοθούν, διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους.

Από την πλευρά του ο αρχηγός της κεντρικής τράπεζας Ντιέγκο Μπόργια απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και ζήτησε από το λαό να μην αποσύρει τα χρήματα του από τις τράπεζες παρά την πολιτική αστάθεια που επικρατεί στη χώρα.

Έκλεισε τα σύνορα με τον Ισημερινό το Περού

Τα σύνορά του με τον Ισημερινό έκλεισε το Περού, με εντολή του προέδρου της χώρας Αλαν Γκαρθία. Ο πρόεδρος του Περού πρότεινε ακόμη να συγκληθεί στη χώρα του μια σύνοδος της Ένωσης Νοτιοαμερικανικών Κρατών (Unasur) σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον πρόεδρο του Ισημερινού.

Στήριξη στον πρόεδρο του Ισημερινού

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, κάλεσε τους λαούς της Alba, του αντιφιλελεύθερου, λατινοαμερικάνικου μπλοκ, και της Unasur, της Ένωσης των νοτιοαμερικανικών κρατών, να υπερασπιστούν τον πρόεδρο του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα.

Η κυβέρνηση του Τσάβες ανέφερε εξάλλου ότι ο Κορέα επιβεβαίωσε στον ομόλογό του και σύμμαχό του πρόεδρο της Βενεζουέλας ότι οι ταραχές που σημειώνονται στον Ισημερινό συνιστούν πραξικόπημα σε βάρος του.

Την πλήρη υποστήριξή του στον ομόλογό του, Ραφαέλ Κορέα, εξέφρασε ο πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινέρα.

Την αλληλεγγύη της στον Κορέα εξέφρασε και η Βραζιλία μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Σέλσο Αμορίμ, ο οποίος από την Αϊτή, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρικάρντο Πατίνο, τον υπουργό Εξωτερικών του Ισημερινού.

Τις ταραχές και την «απόπειρα αμφισβήτησης της συνταγματικής τάξης» κατήγγειλε επίσης ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, εκφράζοντς την πλήρη υποστήριξή του στον Κορέα και στη «δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή του», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία.

Και η κυβέρνηση της Ισπανίας καταδίκασε με ανακοίνωσή της την απόπειρα πραξικοπήματος στον Ισημερινό και εξέφρασε την υποστήριξη της στην κυβέρνηση του προέδρου Ραφαέλ Κορία.

Έκκληση Κ. ¶στον να επανέλθει η συνταγματική τάξη

Έκκληση να επανέλθει η συνταγματική τάξη στον Ισημερινό απηύθυνε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν ¶στον, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα.

«Καλώ θερμά όλες τις πλευρές να αποφύγουν την προσφυγή στη βία και σε ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν τη συνταγματική τάξη και το κράτος δικαίου», ανέφερε η εκπρόσωπος της Ύπατης Εκπροσώπου, Μάγια Κοτσιγιάντσικ.

Η κ. ¶στον εξέφρασε επίσης την πλήρη υποστήριξή της στους δημοκρατικούς θεσμούς του Ισημερινού ενώ, όπως είπε η εκπρόσωπος, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη χώρα.

Καταδικάζουν κάθε απόπειρα παραβίασης της συνταγματικής τάξης οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν κάθε απόπειρα παραβίασης της συνταγματικής τάξης στον Ισημερινό, ανέφερε η εκπρόσωπος της Ουάσινγκτον στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών.

«Εκφράζουμε την υποστήριξή μας στη δημοκρατική κυβέρνηση του Ισημερινού. Εκφράζουμε την υποστήριξή μας στην κυβέρνηση του προέδρου Κορέα», δήλωσε η Κάρμελ Λόμελιν μιλώντας στη σύνοδο του Οργανισμού που συγκλήθηκε προκειμένου να συζητηθεί η κρίση αυτή.

Νωρίτερα, η κουβανική κυβέρνηση του Ραούλ Κάστρο καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος του προέδρου του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να πράξουν το ίδιο, διαφορετικά θα θεωρηθούν συνένοχες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή