Το εξαιρετικό ενδιαφέρον της αστρονομίας για τον εντοπισμό πλανητών που μοιάζουν με τη Γη και είναι πιθανό να φιλοξενούν κάποια μορφή ζωής τονίζει στο naftemporiki.gr ο διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου κ. Διονύσης Σιμόπουλος.
Με αφορμή την ανακάλυψη του εξωπλανήτη «Gliese 581g», ο διαπρεπής αστροφυσικός θεωρεί ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην ανακάλυψη και μελέτη πλανητών που φιλοξενούν ή θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν κάποια μορφή ζωής, ούτως ώστε να αποδειχθεί και έμπρακτα η κοινή πεποίθηση ότι η Γη δεν είναι ο μοναδικός πλανήτης που κατοικείται.
Όπως σημειώνει, μάλιστα, η υφιστάμενη τεχνολογία που διαθέτει ο άνθρωπος επαρκεί για να μπορέσουν οι αστρονόμοι να εξακριβώσουν την ύπαρξη ζωής σε κάποιον άλλο πλανήτη.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει προς αυτή την κατεύθυνση η αποστολή του διαστημικού τηλεσκοπίου Κέπλερ, το οποίο παρακολουθεί ένα συγκεκριμένο σημείο του ουρανού και αναμένεται μέσα στα επόμενα 4-5 χρόνια να εντοπίσει δεκάδες χιλιάδες άστρα.
Μεταξύ αυτών, οι αστρονόμοι υπολογίζουν ότι θα περιλαμβάνονται περίπου 400-500 εξωπλανήτες, οι οποίοι θα παρουσιάζουν χαρακτηριστικά όμοια με αυτά της Γης και θα αποτελέσουν πεδίο περαιτέρω μελέτης.
Τέλος, στην ερώτηση πόσο κοντά βρίσκεται η ανθρωπότητα στη μετοίκηση σε άλλους πλανήτες, ο κ. Σιμόπουλος χαρακτηρίζει τη φιλοδοξία αυτή «σενάριο επιστημονικής φαντασίας», καθώς η σημερινή τεχνολογία υπολείπεται σημαντικά της απαιτούμενης για ένα τέτοιο επίτευγμα. Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι η μετοίκηση σε άλλους πλανήτες αποτελεί μία ανάγκη που κάποια στιγμή –ίσως και μετά από εκατομμύρια χρόνια– θα αποτελεί αναγκαιότητα για την επιβίωση του είδους.
ΒΑΣΩ ΑΓΓΕΛΕΤΟΥ