Συντετριμμένος από την ποινή που του επιβλήθηκε δήλωσε ο πρώην διαπραγματευτής της Societe Generale Ζερόμ Κερβιέλ και, μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1, συμπλήρωσε ότι αισθάνεται πως πληρώνει για όλους.
Ο Κερβιέλ καταδικάσθηκε χθες από δικαστήριο του Παρισιού σε φυλάκιση πέντε ετών, εκ των οποίων τρία χωρίς αναστολή, και σε καταβολή αποζημίωσης ύψους 4,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, το ποσόν στο οποίο ανέρχεται η ζημία για τη Societe Generale από τις ενέργειές του. Κατέθεσε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης του δικαστηρίου.
«Είμαι συντετριμμένος από το βάρος της ποινής. Αισθάνομαι πραγματικά ότι θέλησαν να πληρώσω για όλους και ότι έπρεπε να διασωθεί η Societe Generale», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Μάλλον δεν κατορθώσαμε να εξηγήσουμε και να διαφωτίσουμε το δικαστήριο και να φέρουμε αποδείξεις ότι δεν ήμουν μόνος σε αυτήν την υπόθεση», πρόσθεσε.
Για μία παράλογη ποινή κατά ενός αποδιοπομπαίου τράγου κάνει λόγο σήμερα ο γαλλικός Τύπος.
«Ζερόμ Κερβιέλ. Η παράλογη δικαστική απόφαση», είναι ο τίτλος της France Soir.
«Ο μοναδικός ένοχος;», είναι ο τίτλος της Liberation, που θεωρεί ότι «ο αποδιοπομπαίος τράγος της χρηματοπιστωτικής κρίσης υπομένει μόνος το όνειδος που βαρύνει τους δημιουργούς της οικονομίας-καζίνο».
«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο Κερβιέλ, ο αποδιοπομπαίος τράγος, το μαύρο πρόβατο, πρέπει να τιμωρηθεί για τις παρεκτροπές του, αλλά έπρεπε να αθωωθεί με τον τρόπο αυτόν η τράπεζά του που έδωσε το πράσινο φως;», αναφέρει η επαρχιακή εφημερίδα La Montagne.
«Απαγγέλλοντας μια εντυπωσιακή καταδίκη, οι δικαστές αναλαμβάνουν το ρίσκο να απαξιώσουν, ως μη όφειλαν, τον θεσμό τους», σύμφωνα με τη La Tribune.
Σύμφωνα με την οικονομική Les Echos, «καταδικάζοντας τον Κερβιέλ...οι δικαστές τον ενθρονίζουν στον αγαπημένο του ρόλο, τον ρόλο του θύματος».
Για την επαρχιακή εφημερίδα La Republique du Centre, «εάν ο Ζερόμ Κερβιέλ δεν είναι το αθώο θύμα που ισχυρίζεται ότι είναι, δεν είναι ούτε ο τέλειος ένοχος, στον οποίο το δικαστήριο επέβαλε την τιμωρία του αιώνα».
Σύμφωνα με την Les Dernieres Nouvelles d' Alsace, «η δικαστική απόφαση ενισχύει καλώς ή κακώς τη γενική εντύπωση ότι ζούμε σε μία κοινωνία όλο και μεγαλύτερων ανισοτήτων».
Πολλοί σχολιαστές θεωρούν ότι η Societe Generale βγαίνει καθαρή, διότι, όπως επισημαίνει η Le Journal de la Haute Marne, «κατόρθωσε να πείσει τους δικαστές ότι ένας και μοναδικός μικρός διαπραγματευτής κατόρθωσε να βραχυκυκλώσει εκατοντάδες ειδικούς της τράπεζας και την ίδια την διεύθυνσή της».
«Το να βλέπουμε σήμερα τη Societe Generale να ντύνεται με το κοστούμι του θύματος είναι το λιγότερο εξοργιστικό. Εξωφρενικό», σχολιάζει η Midi Libre.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο