Δεύτερη μέρα της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Ισραήλ

Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010 13:51
A- A A+

Συναντήσεις με εκπροσώπους της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Ισραήλ περιλαμβάνει το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας της ελληνικής αντιπροσωπείας στην οποία μετέχουν ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Δόλλης και ο γγ του υπουργείου Εξωτερικών Ι. Ζέππος.

Η ελληνική αποστολή αναμένεται να συναντηθεί στο Τελ Αβίβ με το στενό συνεργάτη του Μπένταμιν Νετανιάχου και Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Ούζι ¶ραντ καθώς επίσης με τον υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Εργασίας Μπέν Ελιέζερ και το γ.γ. του υπουργείου Αμυνας Αμος Γκιλάντ.

Κοινή εκτίμηση είναι πως κατά τις σημερινές επαφές θα οριστικοποιηθεί η τελική μορφή του σχήματος της διυπουργικής ομάδας και από την πλευρά του Ισραήλ. Αυτό αναμένεται να δώσει και το έναυσμα για την επισημοποίηση της έναρξης μιας πιο στενής συνεργασίας σε τακτά διαστήματα με συγκεκριμένα ζητούμενα και στόχους, στο πλαίσιο της υλοποίησης των συμφωνηθέντων προ διμήνου μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ισραήλ.

Νωρίς το πρωί, η ελληνική αποστολή επισκέφθηκε το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων και τον Πατριάρχη Θεόφιλο ΙΙΙ.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προκαθήμενος της Σιωνίτιδας Εκκλησίας ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, τα δεδομένα και τη νέα πραγματικότητα, αναφέρθηκε στο ρόλο του Πατριαρχείου ως σταθεροποιητικού παράγοντα για την αποκλιμάκωση των όποιων κρίσεων, καθώς και για τη θέση ισχύος που προσδίδουν στο Πατριαρχείο οι γαίες και τα ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή του, αλλά και για τα προβλήματα που αυτομάτως δημιουργούνται από τη στρατηγική θέση της εν λόγω περιουσίας.

Από την πλευρά του ο κ. Παμπούκης εκτίμησε πως το γεγονός ότι το πατριαρχικό ίδρυμα βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, ίσως να μην αποτελεί κατ' ανάγκη αρνητικό παράγοντα, αφού μέσα από μια ικανή διαχείριση της θέσης και του ειδικού βάρους που διέπει το Πατριαρχείο, μπορούν να προκύψουν αρκετά θετικά για το ίδιο το ίδρυμα.

Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας ενημέρωσε τον Πατριάρχη για τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη, από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, για την αναβάθμιση των σχέσεων με το Ισραήλ, στην κατεύθυνση μιας πιο στενής συνεργασίας σε ειδικούς τομείς αλλά και τις αντίστοιχες προσπάθειες μέσα από τις ήδη διαμορφωμένες και άριστες σχέσεις που διατηρεί η χώρα με τον αραβικό κόσμο.

Στη συνέχεια η αποστολή ξεναγήθηκε στον Πανάγιο Τάφο και αμέσως μετά αναχώρησε για το Τελ Αβίβ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή