Γαλλία: Νέες απεργίες και διαδηλώσεις για τις συντάξεις

Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010 08:38
UPD:13:40

A- A A+

Νέα κύμα απεργιών και διαδηλώσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, το τρίτο εδώ και ένα μήνα, ξεκινούν σήμερα τα γαλλικά συνδικάτα, καθώς επίκειται η πλήρης έγκριση του σχετικού νόμου.

Προβλήματα θα υπάρξουν σήμερα σε λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς καθώς τα δρομολόγια που θα πραγματοποιηθούν θα είναι περιορισμένα.

Περίπου το 50% των πτήσεων θα ακυρωθούν σήμερα από το παρισινό αεροδρόμιο Ορλί και σχεδόν το 30% από το αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ ντε Γκολ.

Ενα στα τρία τρένα TGV (υπερταχεία) θα κυκλοφορήσει σήμερα στο εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, ανακοίνωσαν τα συνδικάτα, ενώ θα πραγματοποιηθούν περίπου οκτώ από τα δέκα δρομολόγια των τρένων Thalys προς Βέλγιο και Ολλανδία.

Περιορισμένα θα είναι και τα δρομολόγια του μετρό στην γαλλική πρωτεύουσα, ενώ αναμένονται και περιορισμένης έκτασης διακοπές ρεύματος στα δημόσια κτίρια.

Η πλήρης έγκριση του νόμου και από τα δύο σώματα, την Εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία, αναμένεται για το τέλος του Οκτωβρίου οπότε και ο νόμος θα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Χθες, η Γερουσία ενέκρινε το δεύτερο από τα δύο σημαντικότερα σημεία του νόμου, το οποίο αφορά την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη για όσους δικαιούνται να λάβουν πλήρη σύνταξη. Η Εθνοσυνέλευση έχει ήδη εγκρίνει άλλο ένα σημαντικό σημείο της μεταρρύθμισης ψηφίζοντας την αύξηση του ελάχιστου ορίου συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 έτη.

«Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε αυτό που είναι εύκολο, δεν έχουμε πάντα την έγκριση του λαού», όπως είπε ο υπουργός Εργασίας Ερίκ Βερτ. «Είναι δύσκολο να πούμε στους Γάλλους ότι πρέπει να εργάζονται περισσότερο, μέχρι τα 67 τους, αλλά πρέπει να γίνει».

Η κυβέρνηση ευελπιστεί πως οι κινητοποιήσεις θα ατονήσουν, όμως τα συνδικάτα ελπίζουν οι σημερινές διαδηλώσεις να προσελκύσουν περισσότερα από τα τρία εκατομμύρια, που όπως λένε είχαν συμμετάσχει στις πορείες στις αρχές του μήνα. Η κυβέρνηση εκτιμά τη συμμετοχή σε εκείνες τις πορείες στο ένα εκατομμύριο.

Τα γαλλικά συνδικάτα έχουν εξαγγείλει νέες διαδηλώσεις στις 16 Οκτωβρίου. Εν τω μεταξύ, οι εργάτες στο λιμάνι Φο-Λαβερά στη Νότια Γαλλία απεργούν εδώ και 15 ημέρες, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών της ντίζελ στην Ευρώπη, καθώς 50 πλοία παραμένουν εκτός λιμανιού. Παράλληλα, ο πετρελαϊκός κολοσσός Total έχει αναγκαστεί να κλείσει ένα από τα διυλιστήριά του λόγω έλλειψης πετρελαίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή