«Να μην πέσουν στο στόμα του λύκου»

Πρωτοφανής δημοσιογραφική κάλυψη του απεγκλωβισμού των μεταλλωρύχων
Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2010 07:02

A- A A+

Σε μείζον μιντιακό γεγονός εξελίχθηκε η επιχείρηση διάσωσης των μεταλλωρύχων στη Χιλή.

Ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν για τις συνέπειες που έχει «ο μιντιακός σάλος» για τους διασωθέντες, την ώρα που η περιοχή γύρω από το ορυχείο στο Σαν Χοσέ πολιορκείται από 1.600 δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία.

«Είναι σαφές ότι οι μεταλλωρύχοι θα είναι στο επίκεντρο, ωστόσο θα πρέπει να προστατευθούν από την έφοδο των ΜΜΕ», τονίζει ο Γερμανός καθηγητής Μέσων Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο του Μίνστερ Μπέρντ Μπλεμπάουμ.

Συμβουλεύει τους μεταλλωρύχους να μην πέσουν στο «στόμα του λύκου» απροετοίμαστοι, αλλά να αναζητήσουν τη συμβουλή ειδικών σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της δημοσιότητας. Πρόκειται για ανθρώπους που μέχρι σήμερα δεν είχαν καμία σχέση με τον κόσμο των μίντια και για το λόγο αυτό θα πρέπει να προσέξουν καλά τι είδους πληροφορίες θα τους ζητήσουν τα κανάλια, καθώς είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσουν να παραβιάσουν την ιδιωτική τους σφαίρα για να παρουσιάσουν εντυπωσιακά και συγκινησιακά στιγμιότυπα.

Ο Γερμανός επιστήμονας υπογραμμίζει ότι οι αρχές πρέπει να τους διασφαλίσουν το δικαίωμα να μείνουν το πρώτο χρονικό διάστημα με τις οικογένειές τους. Διότι αυτό είναι σημαντικότερο για την ψυχική τους ισορροπία από το να απαντούν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και να κάνουν γύρους από κανάλι σε κανάλι.

Πρωτοφανής δημοσιογραφική κάλυψη

Tην επιχείρηση διάσωσης των χιλιανών μεταλλωρύχων παρακολούθησαν λεπτό προς λεπτό εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ η δημοσιογραφική κάλυψη ήταν άνευ προηγουμένου

Tην επιχείρηση διάσωσης των χιλιανών μεταλλωρύχων παρακολούθησαν λεπτό προς λεπτό εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ η δημοσιογραφική κάλυψη ήταν άνευ προηγουμένου.

Η επιχείρηση διάσωσης μεταδόθηκε απευθείας από τα δίκτυα CNN, Sky News στη Βρετανία, iTele και BMF στη Γαλλία, Euronews στην Ευρώπη και από τα μεγαλύτερα ιαπωνικά δίκτυα.

Στον ισπανόφωνο κόσμο το θέμα της διάσωσης των μεταλλωρύχων κυριάρχησε σε όλα τα δελτία ειδήσεων που μεταδόθηκαν από ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και από ιστοσελίδες.

Το πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας και η κινεζική τηλεόραση μετέδωσαν επίσης απευθείας από το ορυχείο Σαν Χοσέ, καθώς και οι διαδικτυακές πύλες ενημέρωσης Sohu και Sina.

Σε ολόκληρη τη Νοτιο-Ανατολική Ασία, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ η είδηση της έναρξης της επιχείρησης διάσωσης έγινε δεκτή με ενθουσιασμό.

Στην Αυστραλία, τα τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης κάλυψαν απευθείας το γεγονός.

Στο Κατάρ, το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα διαθέτει απεσταλμένο στο ορυχείο της Χιλής που μεταδίδει τις εξελίξεις μέσω του Twitter.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες χρησιμοποίησε το Twitter για να εκφράσει τη χαρά του και να χαιρετίσει τους μεταλλωρύχους και τους διασώστες τους. «Είμαστε στο πλευρό της Χιλής. Ο Θεός ας είναι μαζί σας», έγραψε.

Στο ορυχείο του Σαν Χοσέ, οι αρμόδιες αρχές αναγκάσθηκαν να εφοδιάσουν με χειρόγραφες κονκάρδες διαπίστευσης τους δημοσιογράφους, αφού η προσέλευση των διεθνών μέσων ενημέρωσης ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη.

Πηγές: Deutsche Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή