Διαξιφισμοί κυβέρνησης – ΝΔ για τους συμβασιούχους του ΥΠΠΟΤ

Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2010 19:11
UPD:21:33
A- A A+

Την έντονη αντίδραση της Ρηγίλλης προκάλεσαν οι ισχυρισμοί του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γ. Πεταλωτή, ο οποίος σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων του ΥΠΠΟΤ άφησε αιχμές για τον τρόπο των προσλήψεων την περίοδο που στην ηγεσία του υπουργείου βρισκόταν ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Αυτή η κυβέρνηση βρήκε λύση σε μια κατάσταση που και στο υπουργείο Πολιτισμού ήταν ζημιογόνος, όταν η προηγούμενη πολιτική ηγεσία με υπουργό τον κ. Σαμαρά έβαζε αφειδώς και με γνωστά κριτήρια και με αποτέλεσμα σήμερα να δημιουργείται αυτό το ζήτημα», είχε δηλώσει ο κ. Πεταλωτής.

Απαντώντας με ανακοίνωσή της, η ΝΔ κάνει λόγο για «ανακοινώσεις βουτηγμένες στο ψέμα και την ανακρίβεια» και τονίζει: «Μετά τον κ. Παπανδρέου και το “βραβείο ειλικρίνειας” που του απονεμήθηκε για τα ψέματά του, έρχεται σήμερα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να ανταγωνιστούν για ένα αντίστοιχο βραβείο. Την ανεπάρκειά τους, την αδιαφορία τους και τη μόνιμη απουσία τους, τη βαφτίζουν “αξιοκρατία και διαφάνεια”».

«Χωρίς ούτε καν να κοκκινίζουν, αραδιάζουν ανακοινώσεις βουτηγμένες στο ψέμα και την ανακρίβεια», επισημαίνει η ΝΔ και συμπληρώνει: «Προφανώς δεν ξέρουν. Ας κάνουν τον κόπο, έστω και μετά από 12 μήνες, να ρωτήσουν εργαζομένους, διοικητικό προσωπικό, ανθρώπους του πνεύματος και του πολιτισμού, ακόμη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο ΥΠΠΟΤ, για να μάθουν, επιτέλους, τι ακριβώς τους γίνεται».

Η Ρηγίλλης κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι θέσπισε «αδιαφανείς διαδικασίες» όσον αφορά στις προσλήψεις και ότι κληροδότησε χιλιάδες συμβασιούχων τους οποίους μονιμοποίησε η κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2004.

«Ας ρωτήσουν για να μάθουν τα δικά τους “αντικειμενικά κριτήρια” επιλογής προσωπικού που εφηύρε και εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ στην προκήρυξη που πήρε πίσω στις αρχές του 2010. Μήπως ξέχασαν -εσκεμμένα- το κριτήριο της προϋπηρεσίας και της εμπειρίας που είναι αναγκαίο σε τόσο ευαίσθητες και εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα η αρχαιολογία και η φύλαξη; Ας ρωτήσουν επιτέλους, για να μάθουν», καταλήγει η ανακοίνωση.

Έντονες αντιδράσεις για την επέμβαση των ΜΑΤ

Αντιδράσεις προκάλεσε η παρέμβαση των ΜΑΤ στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης απωθώντας τους συγκεντρωμένους, καθώς και μέλη τηλεοπτικών συνεργείων. Στο σημείο δημιουργήθηκε ένταση, με προσαγωγές συμβασιούχων και χρήση χημικών προκειμένου να διαλυθούν οι διαδηλωτές.

Επίθεση στην κυβέρνηση «για την παρουσία ΜΑΤ και τη χρήση δακρυγόνων, το πρωί κατά των συμβασιούχων στην Ακρόπολη και το απόγευμα κατά των διαδηλωτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης έξω από το Υπουργείο Εργασίας» εξεπέλυσε το ΚΚΕ.

«Η στάση της κυβέρνησης των βιομηχάνων - τραπεζιτών - εφοπλιστών απέναντι στους βιοπαλαιστές της Ζώνης είναι ξεκάθαρη: Καταδίκη τους στην ανεργία και στην πείνα, συνοδεία της καταστολής», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας πως «αν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι καλοπληρωμένοι παπαγάλοι της, στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα, πιστεύουν ότι η κρατική και κυβερνητική βία θα κάμψει τους εργατικούς αγώνες, πλανώνται πλάνην οικτράν».

Εξηγήσεις από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης ζήτησε ο πρόεδρος του Συνασπισμού και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για απρόκλητη επίθεση στους εκπροσώπου του Τύπου κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης των συμβασιούχων στην Ακρόπολη.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε ακόμη για γεγονός που προσβάλλει την ελευθεροτυπία και τη δημοκρατία. «Και αυτό για μας, είναι ένα γεγονός που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το πώς, σε συνθήκες κρίσης και άρα κοινωνικής έντασης και αγώνων κοινωνικών, θα υπάρχει μια αντιμετώπιση από την πλευρά της εξουσίας, προς τους εκπροσώπους του τύπου, τους φωτορεπόρτερς, προς όσους θέλουν να κάνουν αυτό το οποίο είναι λειτούργημα δηλαδή να καταγράψουν γεγονότα και να ενημερώσουν τους πολίτες γιΆ αυτά» πρόσθεσε.

«Τη χρήση αστυνομικής βίας που έγινε στο χώρο της Ακρόπολης, κατά εργαζομένων που διεκδικούν το δικαίωμα στην εργασία» καταδίκασε απερίφραστα και η ΓΣΕΕ.

Στην ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία τονίζει ότι «τα τεράστια κοινωνικά και εργασιακά προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με βία και αυθαιρεσία πολύ περισσότερο όταν απευθύνεται κατά νέων ανθρώπων που είναι διαχρονικά θύματα ενός πελατειακού και ρουσφετολογικού κράτους».

«Ο παγκόσμιος συμβολισμός του μνημείου της Ακρόπολης επιβάλει σΆ ΟΛΟΥΣ και ειδικότερα στο Κράτος και την Πολιτεία, τον απόλυτο σεβασμό του μνημείου αλλά και των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων», καταλήγει η ΓΣΕΕ.

Επίθεση των ΜΑΤ εναντίον δημοσιογράφων και τεχνικών καταγγέλλει η ΕΣΗΕΑ

Επίθεση των ΜΑΤ εναντίον δημοσιογράφων και τεχνικών, οι οποίοι κάλυπταν την αγωνιστική κινητοποίηση των συμβασιούχων στην Ακρόπολη, καταγγέλει η ΕΣΗΕΑ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ζητεί την παραδειγματική τιμωρία των ηθικών και φυσικών αυτουργών και δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί με κάθε νόμιμο μέσο και προς κάθε κατεύθυνση, το δικαίωμα των συναδέλφων να ασκούν το λειτούργημά τους και τον έλεγχο της κάθε μορφής εξουσίας.

Τέλος, καλεί για άλλη μια φορά όλους να σεβαστούν το ρόλο των δημοσιογράφων και το αγαθό της πολύπλευρης Ενημέρωσης.

Τη βίαιη συμπεριφορά ανδρών της ελληνικής αστυνομίας έναντι δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ ελληνικών και ξένων Μέσων Ενημέρωσης που κάλυπταν ειδησεογραφικά την κινητοποίηση των συμβασιούχων στην Ακρόπολη καταγγέλλουν η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδος και η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος.

«Οι αστυνομικές δυνάμεις, παρά το γεγονός ότι η ιδιότητα των συναδέλφων μας ήταν περισσότερο από εμφανής (κάμερες , φωτογραφικές μηχανές), επιτέθηκαν αναίτια με μοναδικό σκοπό να κακοποιήσουν σωματικά συναδέλφους και να προκαλέσουν ζημιές στον εξοπλισμό τους», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους και προσθέτουν: «η σημερινή επίθεση και η τακτική ορισμένων ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας εναντίων των Μέσων Ενημέρωσης δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά, δεδομένου ότι κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να θεωρηθεί, όπως διαπιστώσαμε από το οπτικό υλικό που διαθέτουμε».

Ζητούν ακόμη από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να ερευνήσουν εις βάθος το σημερινό περιστατικό και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την αποφυγή άλλων παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

«Πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όλους, ότι η ανεπαρκής εκπαίδευση και το εξουσιαστικό σύνδρομο μερίδας ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας θέτουν εν αμφιβόλω το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση και δε συνάδει με τον κοινωνικό ρόλο και το χαρακτήρα της Αστυνομίας», καταλήγουν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή