Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία

Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010 13:19
UPD:13:21

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν από σήμερα και οι οδηγοί φορτηγών, ενώ στις διαδηλώσεις του Σαββάτου συμμετείχαν 825.000 άτομα σύμφωνα με την αστυνομία και 2,5 με 3 εκατομμύρια σύμφωνα με τα συνδικάτα.

A- A A+

Περισσότερα από χίλια πρατήρια καυσίμων στη Γαλλία δεν διαθέτουν αποθέματα, σύμφωνα με την αρμόδια ομοσπονδία, καθώς η χώρα εισέρχεται στη δεύτερη εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων εργαζομένων στα διυλιστήρια και στα λιμάνια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν από σήμερα και οι οδηγοί φορτηγών, ενώ στις διαδηλώσεις του Σαββάτου συμμετείχαν 825.000 άτομα σύμφωνα με την αστυνομία και 2,5 με 3 εκατομμύρια σύμφωνα με τα συνδικάτα.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζήτησαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σκλήρυνση των κινητοποιήσεων, αλλά η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι θα προσφύγει στη χρήση βίας εάν καταστεί αναγκαίο για να αποφευχθεί η παράλυση της οικονομίας.

«Όταν βλέπει κανείς τη σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης, το μόνο που γίνεται είναι ότι ενισχύεται η αποφασιστικότητα των απεργών... όσο δεν υποχωρεί η κυβέρνηση, δεν υποχωρούμε και εμεί», δήλωσε στέλεχος της CGT εκ μέρους των εργαζομένων στα διυλιστήρια της Total.

Αναφερόμενος στις ελλείψεις στην αγορά καυσίμων, εκπρόσωπος της Exxon Mobil δήλωσε ότι «η κατάσταση είναι κρίσιμη. Οποιος αναζητεί βενζίνη ή πετρέλαιο στις περιοχές του Παρισιού και της Ναντ θα έχει προβλήματα».

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις επεκτάθηκαν στα 12 διυλιστήρια της Γαλλίας τις τελευταίες επτά ημέρες, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η απεργία των λιμενεργατών στο μεγαλύτερο λιμάνι διακίνησης πετρελαίου, το Φο-Λαβερά, κοντά στη Μασσαλία, με αντικείμενο τις συνθήκες εργασίας και την εφαρμογή σχεδίου μεταρρύθμισης στη λειτουργία του λιμανιού.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα διυλιστήρια και το λιμάνι αναμένεται να συνεχισθούν τουλάχιστον μέχρι την αυριανή ημέρα, οπότε οι συνδικαλιστικές ενώσεις έχουν καλέσει σε πανεθνική κινητοποίηση.

Οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Γαλλίας, που περιλαμβάνουν αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, έχουν ήδη εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση. Η Γερουσία έχει υπερψηφίσει σημαντικά άρθρα του νομοσχεδίου και αναμένεται να ψηφίσει επί του συνόλου του την Τετάρτη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή