Αιολική ενέργεια με μεσαιωνικό χρώμα

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010 18:04

Οι ανεμογεννήτριες γνώρισαν τέτοια επιτυχία που η κοινότητα βγάζει λεφτά από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς παράγει 50% περισσότερη από αυτή που χρειάζεται.

A- A A+

Να εκμεταλλευτεί τα «φυσικά της προσόντα» αποφάσισε η μεσαιωνική κωμόπολη Tocco da Casauria, η οποία είναι χτισμένη ανάμεσα σε δύο από τα υψηλότερα βουνά της Ιταλίας. Έξω από την πόλη, της οποίας ρίζες αναζητούνται στη ρωμαϊκή εποχή, έχουν τοποθετηθεί τέσσερις ανεμογεννήτριες.

Οι 2.700 κάτοικοί της, οι οποίοι μέχρι σήμερα ζούσαν καλλιεργώντας ελιές, παράγοντας κρασί και εκτρέφοντας πρόβατα, αποφάσισαν να στραφούν στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

«Χρησιμοποιώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καταφέρουμε όχι μόνο να προστατεύουμε το περιβάλλον αλλά και να παράγουμε περισσότερη ενέργεια από αυτή που χρειαζόμαστε, αφιερώνοντας τα κεφάλαια και τα κέρδη στις διοικητικές υπηρεσίες και δραστηριότητες του δήμου», επισημαίνει ο δήμαρχος, Ριτζιέρο Ζακανίνι.

Οι ανεμογεννήτριες γνώρισαν τέτοια επιτυχία που η κοινότητα βγάζει λεφτά από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς παράγει 50% περισσότερη από αυτή που χρειάζεται. Σε ετήσιο επίπεδο, τα κέρδη της από την πώληση της ενέργειας εκτιμώνται στα 170.000 ευρώ –χρήματα που αξιοποιούνται για τους σκοπούς της κοινότητας.

Προτεινόμενα για εσάς