Διάχυτη είναι απογοήτευση στο ψευδοκράτος της Β.Κύπρου για την απόφαση της Επιτροπής Νομικών του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία έκρινε ως λανθασμένη τη νομική βάση για τον Κανονισμό του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1884116 .
Την απογοήτευσή του εξέφρασε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ντερβίς Έρογλου, ενώ εκτιμάται πως η εξέλιξη αυτή θα βλάψει το πολιτικό κλίμα στις διεξαγόμενες συνομιλίες για το Κυπριακό.
O ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ντερβίς Έρογλου.
Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή πλευρά, η απόφαση της Επιτροπής Νομικών του ΕΚ αποτελεί απόδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να συμβάλλει θετικά για τη λύση του προβλήματος.
Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, σε ανακοίνωσή της η ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος (Προεδρία του ψευδοκράτους) υποστηρίζει ότι η απόφαση της Επιτροπής ελήφθη μετά από πιέσεις των Ελληνοκυπρίων και πως μετά την απόφαση να θεωρηθεί λανθασμένη η νομική βάση του Κανονισμού που ετοίμασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεωρείται ότι αυτός δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ ή δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ με έναν τρόπο που να είναι αποδεκτός από τους Τουρκοκυπρίους.
Από το 2004 μέχρι σήμερα, σημειώνεται μεταξύ άλλων, η Οικονομική Βοήθεια και ο Κανονισμός για το απευθείας εμπόριο που ετοιμάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν καθυστερήσει εξαιτίας των Ελληνοκυπρίων, μετά ακολούθησε η ανακοίνωση για τον διαχωρισμό των δύο και ο Κανονισμός για την οικονομική βοήθεια εφαρμόστηκε το 2006 με σοβαρές δυσκολίες.
Ο Κανονισμός για το απευθείας εμπόριο μετά από αναβολή 6 χρόνων, το 2009, με τη Συνθήκη της Λισαβόνας που τέθηκε σε ισχύ, επανήλθε στην ημερησία διάταξη. Με αυτόν τον τρόπο, προστίθεται στην ανακοίνωση, παράλληλα με το Συμβούλιο απόκτησε λόγο σε αυτό το θέμα και το Ευρωκοινοβούλιο, ενώ επιπρόσθετα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας δεν χρειάζεται πλέον ομοφωνία στο Συμβούλιο για το θέμα του απευθείας εμπορίου.
Για πρώτη φορά ίσως, επισημαίνεται χαρακτηριστικά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρνήθηκε μια αρμοδιότητα που του δόθηκε, την οποία επιστρέφει στο Συμβούλιο και αυτό δημιουργεί μια περίεργη κατάσταση.
«Σε αυτό το θέμα είναι φανερό ότι οι χθεσινές εξελίξεις θα δημιουργήσουν σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ ΕΕ και Τουρκοκυπρίων», εκτιμάται, ενω την ίδια ώρα προβλέπεται πως μετά την απόφαση της Επιτροπής Νομικών του Ευρωκοινοβουλίου η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς «που είναι αδιάλλακτη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα σκληρύνει αλλά και θα τη μονιμοποιήσει».
«Αυτή η εξέλιξη είναι απόδειξη ότι η ΕΕ δεν μπορεί να συμβάλλει θετικά στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται στη βάση των Ηνωμένων Εθνών», καταλήγει η ανακοίνωση.