Το θέατρο σκιών στο Μουσείο Gadagne της Λυών

Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010 12:38
UPD:12:54

A- A A+

Αφιέρωμα στο Θέατρο Σκιών Καραγκιόζη διοργανώνεται στο Μουσείο Gadagne στη Λυών από τις 23 έως τις 28 Οκτωβρίου από τον ελληνογαλλικό πολιτιστικό σύλλογο της Λυών, Δευκαλίων σε συνεργασία με το Μουσείο Μαριονέτας Gadagne.

Το κοινό της Λυών θα μπορέσει να γνωρίσει τις ρίζες του θεάτρου σκιών αρχίζοντας στις 23 Οκτωβρίου με τη διάλεξη του συγγραφέα Γιάννη Κιουρτσάκη «Ελληνικό Θέατρο Σκιών ιδιαιτερότητα και παγκοσμιότητα της λαϊκής δημιουργίας». Στη συνέχεια, στις 27 και 28 Οκτωβρίου, θα παρουσιαστούν δύο παραστάσεις από το κλασικό ρεπερτόριο του καραγκιόζη, «Το καταραμένο φίδι» και «Το καταραμένο δέντρο», με τον καραγκιοζοπαίχτη ¶θω Δανέλλη, αντιπρόεδρο του Πανελλήνιου Σωματείου Ελληνικού Θεάτρου Σκιών, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου Ζωγράφου.

Επίσης, θα υπάρξουν εργαστήρια για τα παιδιά στα οποία θα δοθεί η ευκαιρία να φτιάξουν φιγούρες του καραγκιόζη.

Η Δήμαρχος του διαμερίσματος της Λυών όπου βρίσκεται το Μουσείο, κυρία Αλεξαντρίν Πεσόν, είναι ελληνικής καταγωγής και θα εγκαινιάσει αυτή τη σειρά εκδηλώσεων.

Το Μουσείο Gadagne, ένα από τα λίγα Μουσεία Μαριονέτας, κατέχει θεσμική θέση στη Λυών, γενέτειρα πόλη του γαλλικού κουκλοθέατρου Guignol. Ξανάνοιξε τις πόρτες του στο κοινό τον Ιούνη του 2009 μετά από μια μακρόχρονη διακοπή της λειτουργίας του για την αναπαλαίωση του κτιρίου και των εκθεσιακών χώρων και βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της παλιάς πόλης της Λυών το οποίο είναι αναγνωρισμένο από την Ουνέσκο.

Ο ελληνογαλλικός πολιτιστικός σύλλογος Δευκαλίων ιδρύθηκε το 1997 και είναι μη κερδοσκοπικός. Ο στόχος του είναι να φέρει σε επαφή το κοινό με τη σύγχρονη σκεπτόμενη και δημιουργικά καλλιτεχνική Ελλάδα. Έχει περισσότερα από 150 εγγεγραμμένα μέλη, όπου οι πιο πολλοί είναι Γάλλοι φιλέλληνες και περισσότερους από 500 φίλους.

Πληροφορίες

Λυών, Πολιτιστικός Σύλλογος Δευκαλίων

23– 28 Οκτωβρίου

11, Place Raspail

Προτεινόμενα για εσάς