Γαλλία: Προς συνέχιση των κινητοποιήσεων τα συνδικάτα

Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010 13:15
UPD:14:15

A- A A+

Έκκληση για συνέχιση των απεργιών και την επόμενη εβδομάδα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, απηύθυνε ο επικεφαλής της συνομοσπονδίας εργαζομένων της Γαλλίας CGT, Μπερνάρ Τιμπό.

Την ίδια στιγμή, οι ηγέτες των συνδικάτων συνεδριάζουν προκειμένου να αποφασίσουν αν θα κατέβουν για έβδομη φορά στους δρόμους, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει την επιχείρηση άρσης του αποκλεισμού των κατειλημμένων δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαίου.

«Η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη. Πρέπει να συνεχίσουμε με μαζικές κινητοποιήσεις ακόμα και την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Τιμπό. «Θα ζητήσουμε από τα συνδικάτα ισχυρές κινητοποιήσεις που θα επιτρέψει στους εργαζόμενους να σταματήσουν τη δουλειά και να κατέβουν στους δρόμους».

Με την ψηφοφορία επί του συνόλου του επίμαχου νομοσχεδίου από τη Γερουσία να αναμένεται το συντομότερο την Παρασκευή, τα συνδικάτα κλιμακώνουν τις πιέσεις καθώς η Γαλλία έχει εισέλθει στη δέκατη ημέρα απεργιών στα διυλιστήρια και στάσεις εργασίας στα αεροδρόμια.

Τα 12 διυλιστήρια της χώρας παραμένουν εκτός λειτουργίας, ενώ πολλοί χώροι αποθήκευσης καυσίμων έχουν καταληφθεί, ένα μέρος τους τμηματικά, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτεφέ.

«Το 74% των πρατηρίων καυσίμων τροφοδοτείται πλήρως ή μερικώς και το 26% είναι αποκλεισμένο», είπε επιβεβαιώνοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν την επιχείρηση άρσης του αποκλεισμού των χώρων αποθήκευσης, όπως ζήτησε ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

«Εάν δεν τερματισθούν σύντομα (αυτές οι κινητοποιήσεις), η αναταραχή που επιδιώκει να προκαλέσει την παράλυση της χώρας είναι πιθανόν να έχει συνέπειες στην απασχόληση πλήττοντας την ομαλή εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας», σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο.

Μεγάλα προβλήματα στη Μασαλία

Στη Μασσαλία, περίπου 500 εργαζόμενοι από το διυλιστήριο Ετάνγκ-ντε-Μπερ και άλλοι, ανάμεσά τους εργαζόμενοι σε αεροπορικές εταιρίες και στα ταχυδρομεία, απέκλεισαν το πρωί τον δρόμο που οδηγεί στο τοπικό αεροδρόμιο. Το λιμάνι της Μασσαλίας παραμένει αποκλεισμένο, με 51 δεξαμενόπλοια να πλέουν στα ανοιχτά, ενώ η απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα για ένατη ημέρα έχει οδηγήσει στην συσσώρευση τόνων σκουπιδιών στους δρόμους.

Την Τρίτη, 1,1 έως 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους κατά την έκτη ημέρα της πανεθνικής κινητοποίησης κατά της μεταρρύθμισης, που αυξάνει από τα 60 στα 62 χρόνια την ελάχιστη ηλικία συνταξιοδότησης.

Οι διαδηλώσεις είναι κατά κανόνα ειρηνικές, εκτός από σποραδικά επεισόδια βίας που σημειώθηκαν στη Λιόν και στο παρισινό προάστιο της Ναντέρ, όπου ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ νεαρών και αστυνομικών χθες.

Μείωση του κύκλου εργασιών έχει παρατηρηθεί στον τομέα της εστίασης, στο λιανικό εμπόριο, στις οικοδομικές εργασίες και τα δημόσια έργα, εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων.

Προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, αν και λιγότερα από την προηγούμενη εβδομάδα. Τρία στα τέσσερα τρένα μεγάλης ταχύτητας αναχωρούν και φθάνουν στο Παρίσι, ένα στα δύο στην επαρχία.

Η Γαλλία αναγκάσθηκε επίσης τις δύο προηγούμενες ημέρες να εισαγάγει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, για να ανταποκριθεί στη μείωση της παραγωγής που αποφασίσθηκε από τους απεργούς και στη διακοπή λειτουργίας πολλών πυρηνικών αντιδραστήρων για συντήρηση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή