Αχτίδα ελπίδας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας

Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010 14:47

A- A A+

Μια αχτίδα ελπίδας, εν μέσω προειδοποιήσεων και δυσμενών προβλέψεων. Προγράμματα για την προστασία των ειδών, από ολόκληρο τον κόσμο, τιμήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνόδου για τη βιολογική ποικιλότητα, που πραγματοποιείται στην Ιαπωνία.

Το μεγάλο βραβείο “Countdown 2010” παρέλαβαν οι εμπνευστές ενός κολομβιανού προγράμματος με στόχο την προστασία της θαλάσσιας ζωής και παράλληλα τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης που απένειμε τις τιμητικές διακρίσεις, το κυβερνητικό πρόγραμμα Coralina κατόρθωσε να προστατεύσει μια «τεράστια περιοχή» του ωκεανού, όπου ζουν πολλά είδη ψαριών, οστρακοειδών, χελώνων κ.ο.κ., και ταυτόχρονα να βοηθήσει τους αλιείς να ενισχύσουν το εισόδημά τους. Τιμήθηκαν επίσης προγράμματα από τις ΗΠΑ, ευρωπαϊκές χώρες, την Ιαπωνία και την Γκάνα.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Ένωσης, παρότι η διεθνής κοινότητα δεν πέτυχε το στόχο που είχε τεθεί για περιορισμό της απώλειας της βιοποικιλότητας έως το 2010, τέτοιες προσπάθειες καταδεικνύουν ότι μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος σε τοπικό επίπεδο. «Μας έδειξαν στην πράξη πώς μπορούμε πραγματικά να σταματήσουμε την απώλεια της βιοποικιλότητας», δήλωσε ο Μπιλ Τζάκσον. «Αυτού του είδους οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να ενισχυθούν ώστε να επιτεχθεί πραγματική πρόοδος σε παγκόσμιο επίπεδο έως το 2020».

Μεταξύ άλλων τιμήθηκαν η βελγική επαρχία Λίμπουργκ που ενθαρρύνει τους δήμους της να «υιοθετήσουν» είδη φυτών και ζώων, με στόχο την προστασία τους και το πρόγραμμα “Natural England”, στο πλαίσιο του οποίου ενισχύονται εθελοντικές πρωτοβουλίες για την προστασία των ζώων.

REUTERS

ΟΗΕ: η διατήρηση της Φύσης έχει ζωτική σημασία για το στρατηγικό σχεδιασμό

Εν τω μεταξύ, νέα έκθεση που έδωσαν στη δημοσιότητα τα Ηνωμένα Έθνη καλεί τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να αναγνωρίσουν την τεράστια οικονομική αξία της διατήρησης ειδών και οικοσυστημάτων, εντάσσοντάς τα στο στρατηγικό τους σχεδιασμό. Μετά από δύο χρόνια ερευνών με τη συμμετοχή χιλιάδων ειδικών, το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ διαπιστώνει μεταξύ άλλων ότι μόνο από την υπερεκμετάλλευση των αποθεμάτων ψαριών χάνονται 50 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, ποσό που θα μπορούσε να περιοριστεί μέσω βιώσιμων μεθόδων αλιείας.

Σύμφωνα με την έκθεση, η αποτυχία των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων να λάβουν υπόψη στο σχεδιασμό τους το φυσικό κεφάλαιο των «υπηρεσιών οικοσυστήματος» (π.χ. το ρόλο των εντόμων στην επικονίαση των καλλιεργειών) συμβάλλει στην υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, θέτοντας σε κίνδυνο τις επόμενες γενιές. «Ήρθε η ώρα να πάψουμε να αγνοούμε τη βιοποικιλότητα με το να επιμένουμε στο συμβατικό τρόπο σκέψης σε ό,τι αφορά τη δημιουργία πλούτου και την ανάπτυξη», δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνητών Παβάν Σουχντέβ.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις ευελπιστούν πως τα συμπεράσματα θα βοηθήσουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που συναντώνται την προσεχή εβδομάδα στη Ναγκόγια να πειστούν να λάβουν μέτρα για την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή