Κάλεσμα συνεργασίας στους ηγέτες της Μεσογείου

«Ελλάδα και Τουρκία ενωμένες μπροστά στην κλιματική αλλαγή»
Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2010 10:14
UPD:19:10

A- A A+

Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι ενωμένες μπροστά στην κλιματική αλλαγή και αυτό αποδεικνύεται από την παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού στη χώρα μας, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη διάσκεψη που διεξήχθη στη Βουλιαγμένη για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο.

Στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις για το κλίμα δεν είχε ακουστεί η φωνή της Μεσογείου, παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας πως ο δρομος της συνεργασίας είναι μόνος αποτελεσματικός και κάλεσε τους ηγέτες των χωρών της Μεσογείου «να δούμε τα επόμενα βήματα δουλεύοντας όλοι μαζί σαν μία περιφέρεια». «Στόχος», σημείωσε, «είναι να ακουστεί η φωνή της Μεσογείου στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στο Κανκούν του Μεξικού».

Ομιλία Γ. Παπανδρέου στη διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο

Ομιλία Γ. Παπανδρέου στη διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός στην παρουσία του Τούρκου ομολόγου του, υπογραμμίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο δύο γειτονικές χώρες δείχνουν ότι μπορούν να αφήσουν κατά μέρος τις όποιες διαφορές τους μπροστά στην αντιμετώπιση κοινών απειλών, όπως είναι το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Μέσα από το «κακό σενάριο» για την κλιματική αλλαγή, που δείχνει να επαληθεύεται για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, με όλο και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα και απειλές για τη μοναδική γεωργική παραγωγή της, που αποτελεί κεφάλαιο του πολιτισμού της, αναδεικνύεται μια ευκαιρία: Να αξιοποιήσουμε τη συνεργασία μας, να αναπτύξουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αξιοποιώντας τους πόρους της περιοχής, να δημιουργήσουμε νέες πράσινες βιομηχανίες, ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός.

Η συνεργασία μας, συνέχισε, γίνεται ακόμη πιό επιτακτική γιατί η παγκοσμιοποίηση όπως εξελίσσεται έχει δημιουργήσει μεγάλες ανισότητες, μεγάλη αστάθεια, λόγω κλιματικής αλλαγής, ενεργειακών προβλημάτων, διατροφικές κρίσεις, κρίση στη διαχείριση του νερού, αλλά και λόγω των οικονομικών συγκρούσεων και της ύφεσης.

Εν τω μεταξύ, υπεγράφη το απόγευμα η Διακήρυξη της «Πρωτοβουλίας για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο», ένα κείμενο που δεσμεύει τις υπογράφουσες χώρες, να αναλάβουν δράση και μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τη διακήρυξη υπέγραψαν οι εκπρόσωποι των συμμετεχουσών χωρών, με πρώτους τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Μάλτας και της Παλαιστινιακής Αρχής, ενώ την υπογραφή της προλόγισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σ. Κουβέλης καλώντας τους συμμετέχοντες, πολιτικούς, επιστήμονες, οργανισμούς και ακτιβιστές να δώσουν στην πρωτοβουλία «σάρκα και οστά».

Όπως είχε διευκρινίσει εξάλλου ο κ. Παπανδρέου, «δεν πρόκειται για διακήρυξη προθέσεων, είναι δέσμευση ότι θα εντείνουμε τη συνεργασία μας για μια Μεσόγειο που αντέχει στις αλλαγές αλλά και αξιοποιεί τους πλούσιους πόρους που έχει».

Συνοψίζοντας μάλιστα σε μια αποστροφή του το νέο μοντέλο ανάπτυξης που προτείνει η «Πρωτοβουλία», ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι πρόκειται για έναν άλλο τρόπο ζωής ποιοτικό σε όλες τις πτυχές του, απέναντι στο καταναλωτικό μοντέλο που ξέραμε μέχρι τώρα.

Χαρακτήρισε εν συνεχεία ιστορικής σημασίας αυτές τις αλλαγές, καθώς όπως είπε, απειλείται όχι μόνον το κλίμα, αλλά και ο πολιτισμός μας, η ζωή μας και οι γενιές που έρχονται μπορεί να θυμούνται τη σημερινή Μεσόγειο ως ανάμνηση.

«Γι' αυτό», εξήγησε, «πήραμε αυτή την πρωτοβουλία, εγώ προσωπικά μαζί με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, να αναπτύξουμε κοινές δράσεις και αποφάσεις ώστε η Μεσόγειος να έχει ισχυρότερη φωνή στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα, έκκληση που έχει ιδιαίτερη σημασία, ενάμιση μήνα πριν την παγκόσμια διάσκεψη στο Μεξικό για την κλιματική αλλαγή».

Υπάρχει σκεπτικισμός για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, συμπλήρωσε ο κ.Παπανδρέου, γι' αυτό πρέπει να συντονιστούμε σε διεθνές επίπεδο. Αυτό είναι το δυσκολότερο αλλά είναι και η πρόκληση γιατί ο πλανήτης είναι ένας ενιαίος χώρος και ο δρόμος της συνεργασίας είναι ο μοναδικός για να πετύχουμε. «Γι' αυτό είμαστε εδώ. Να δείξουμε ότι μπορούμε να ηγηθούμε πρωτοβουλιών σε περιφερειακό επίπεδο στη Μεσόγειο».

Σκοπός της διάσκεψης είναι να συμβάλει στην αναγκαία όσμωση μεταξύ κυβερνήσεων, επιστημόνων, επιχειρηματιών και ΜΚΟ, προκειμένου να διαμορφωθεί το κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον, να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα και να αναδειχθούν οι προτεραιότητες των project που θα δώσουν ώθηση στο νέο παραγωγικό μοντέλο, ώστε «να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές μία Μεσόγειο ειρηνική και ευημερούσα, προστατευμένη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Η παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού (σ.σ. η Ελλάδα έχει συστήσει Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία) του πρωθυπουργού της Μάλτας και της Παλαιστινιακής Αρχής, καθώς και η συμμετοχή πολυάριθμων χωρών σε υπουργικό επίπεδο, όπως της Αλβανίας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της ΠΓΔΜ, της Ιταλίας,της Σερβίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας, της Συρίας, της Τυνησίας, δίνουν την ευκαιρία για πολλαπλές συναντήσεις στο περιθώριο της Διάσκεψης προκειμένου να υπάρξουν οι αναγκαίες πολιτικές προσεγγίσεις.

Η “Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο” εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση μέσα από την περιφερειακή συνεργασία, ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των κλιματικών αλλαγών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή