Γαλλία: Συμπλοκές σε κατειλημμένο διυλιστήριο

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2010 17:22

Συγκρούσεις ξέσπασαν έξω από το διυλιστήριο Γκρανπουί μεταξύ αστυνομικών και απεργών που το είχαν αποκλείσει εδώ και δέκα ημέρες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δυο άνθρωποι.

A- A A+

Συγκρούσεις ξέσπασαν έξω από το διυλιστήριο Γκρανπουί μεταξύ αστυνομικών και απεργών που το είχαν αποκλείσει εδώ και δέκα ημέρες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δυο άνθρωποι.

Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έδωσε αυτή την εβδομάδα εντολή για άρση του αποκλεισμού των διυλιστηρίων που τελούν υπό κατάληψη, αφού χιλιάδες πρατήρια στέρεψαν.

Εν τω μεταξύ, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και μετά την, προγραμματισμένη για σήμερα, ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση από τη Γερουσία, τα συνδικάτα έχουν εξαγγείλει άλλες δύο ημέρες κινητοποιήσεων, στις 28 Οκτωβρίου και στις 6 Νοεμβρίου.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα, αφού δόθηκε η εντολή στη Γερουσία να διακοπεί η συζήτηση πάνω σε εκατοντάδες τροποποιήσεις που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση στην προσπάθειά της να καθυστερήσει τη διαδικασία.

Περίπου εκατό αστυνομικοί έφτασαν στο διυλιστήριο της Total στο Γκρανπουί, ανατολικά του Παρισιού, σήμερα τα ξημερώματα, μαζί με τοπικό αξιωματούχο που δήλωσε ότι είχε εντολή επίταξης των απεργών.

Ο αξιωματούχος του σωματείου των εργαζομένων Σαρλ Φουλάρ χαρακτήρισε την επιχείρηση «σκάνδαλο», καθώς πραγματοποιήθηκε σε ώρα που ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν μικρός.

«Είναι μία κρίσιμη στιγμή για τη δημοκρατία μας. Ποτέ, ποτέ δεν έχει γίνει επίταξη εργαζομένων που απεργούσαν».

Λίγο αργότερα, εργαζόμενοι δημιούργησαν ανθρώπινη αλυσίδα στην είσοδο του διυλιστηρίου προσπαθώντας να εμποδίσουν τους επιταγμένους υπαλλήλους από το να μπουν στο κτήριο, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συγκρούσεις με τους αστυνομικούς που προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό.

Οι αστυνομικές αρχές επιχείρησαν επίσης να σπάσουν τον αποκλεισμό σε δύο χώρους αποθήκευσης καυσίμων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή