Γαλλία: Την «επιστροφή στο διάλογο» χαιρέτισε η Κ. Λαγκάρντ

Εξομαλύνεται η κατάσταση στην αγορά καυσίμων
Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010 11:33
UPD:11:34

Προς αποκλιμάκωση βαίνει η κρίση στην αγορά καυσίμων, με την κυβέρνηση να θέτει στόχο για σήμερα την τροφοδοσία και λειτουργία τεσσάρων στα πέντε πρατηρίων.

A- A A+

«Σε σημείο καμπής» βρίσκεται η διαμάχη για τη μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικού συστήματος στη Γαλλία, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ προσθέτοντας ότι η επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου είναι πολύ καλή εξέλιξη. Προς αποκλιμάκωση βαίνει η κρίση στην αγορά καυσίμων, με την κυβέρνηση να θέτει στόχο για σήμερα την τροφοδοσία και λειτουργία τεσσάρων στα πέντε πρατηρίων.

«Θεωρώ ότι η έκφραση (της διαμαρτυρίας) αλλάζει και χαιρετίζω την επιστροφή στη λογική και στον διάλογο», δήλωσε ο Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας σε ερώτηση εάν θεωρεί ότι το κίνημα διαμαρτυρίας βρίσκεται στη φάση τερματισμού του, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Radio Classique.

«Το να παίρνεις θέση στο τραπέζι των συνομιλιών, το να μιλάς για την απασχόληση των νέων, για την απασχόληση των μεγαλυτέρων και το να εξετάζεις προβλήματα ουσίας που προκαλούν αγωνία στους νέους και στους μεγαλύτερους , αυτό είναι πραγματικά ένα σημείο καμπής και πιστεύω ότι είναι μία πολύ καλή εξέλιξη», πρόσθεσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών.

Η υπουργός αναφερόταν στη «διαπραγμάτευση για τους νέους και τους μεγαλύτερους», η οποία προτάθηκε από τον Φρανσουά Σερέκ , επικεφαλής του συνδικάτου CFDT, και την οποία αποδέχθηκε η πρόεδρος της ένωσης των εργοδοτών Medef Λοράνς Παριζό.

Παράλληλα, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις δεν έχουν επηρεάσει τις κυβερνητικές προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης που πρόκειται να εμφανίσει η γαλλική οικονομία για το τρέχον έτος και οι οποίες κάνουν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ 1,5%.

«Δεν αρνούμαι ότι υπήρξαν πολλές ημέρες κατά τις οποίες επηρεάστηκε σαφώς η οικονομία, αλλά δεν νομίζω ότι (αυτό) αρκεί για να αλλάξουμε τις προβλέψεις ανάπτυξης για ολόκληρο το χρόνο», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Χθες, η ίδια είχε επισημάνει ότι οι απεργίες στοιχίζουν κάθε μέρα στην γαλλική οικονομία 200 με 400 εκατομμύρια ευρώ.

Στους δρόμους οι φοιτητές

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των φοιτητών που θα εισακούσουν σήμερα την έκκληση να κατέβουν στους δρόμους θα αποτελέσει βαρόμετρο για την κατάσταση του κινήματος κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, τη στιγμή που παρουσιάζονται σημάδια εκτόνωσης της κρίσης.

Οι εργαζόμενοι σε τρία από τα 12 διυλιστήρια που απεργούσαν ψήφισαν υπέρ της λήξης της απεργίας, ενώ ανεστάλη και η απεργία των εργαζόμενων στην καθαριότητα στη Μασσαλία. Και οι 200 οι αποθηκευτικοί χώροι για καύσιμα στη χώρα λειτουργούν κανονικά από χθες , ενώ ο υπουργός Ενέργειας Ζαν-Λουί Μπορλού δήλωσε ότι το 80% των πρατηρίων καυσίμων θα τροφοδοτούνται κανονικά από σήμερα.

Η τελική ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι προγραμματισμένη για αύριο, ενώ για την Πέμπτη τα σωματεία εργαζομένων έχουν εξαγγείλει νέα γενική απεργία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή