Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα η στάθμη του «Μαύρου Ποταμού»

Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010 18:17

A- A A+

Ένας από τους σημαντικότερους παραποτάμους του Αμαζονίου, ο Ρίο Νέγκρο, εκπέμπει SOS. Η στάθμη των υδάτων του άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, όταν άρχισαν οι μετρήσεις. Την περιοχή της βόρειας και δυτικής Αμαζονίας πλήττει σφοδρή ξηρασία, η οποία περιγράφεται ως μία από τις χειρότερες των τελευταίων 40 ετών.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι ότι μέσα σε μόλις 24 ώρες, η στάθμη του ποταμού κοντά στο Μανάους, πρωτεύουσα της πολιτείας Αμαζόνας, έπεσε κατά 6 εκατοστά αγγίζοντας τα 13,63 μέτρα. Σύμφωνα με υπαλλήλους της αρμόδιας γεωλογικής υπηρεσίας, πιο κοντά στην πηγή ο «Μαύρος Ποταμός» ενδέχεται ακόμη και να έχει ξεραθεί.

Περίπου 30 από τους 62 δήμους της πολιτείας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς δεκάδες χιλιάδες οικογένειες έχουν πληγεί εξαιτίας της υποχώρησης της στάθμης των υδάτων στον παραπόταμο. Πολλές κοινότητες που εξαρτώνται από αυτόν για τις μεταφορές, την εργασία ή την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης, έχουν απομονωθεί.

Τα αίτια της ξηρασίας έχουν διχάσει μετεωρολόγους και οικολογικές οργανώσεις. Κάποιοι την αποδίδουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη λέγοντας πως οι συνέπειές της ήδη γίνονται αισθητές στην περιοχή. Υπάρχουν όμως και οι πιο επιφυλακτικοί που χαρακτηρίζουν την άνοδο και την πτώση της στάθμης των υδάτων φυσιολογική διαδικασία. ¶λλοι «δείχνουν» τους κυκλώνες στον Ατλαντικό ή τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο.

Ανακαλύπτουν ένα νέο είδος κάθε τρεις μέρες

Η ξηρασία και οι συνέπειές της για το Ρίο Νέγκρο ήρθαν να προστεθούν στα πολλά δεινά που μαστίζουν το τροπικό δάσος. Τώρα, μια νέα έκθεση φιλοδοξεί να υπενθυμίσει τη σημασία του φυσικού πλούτου του Αμαζονίου, επισημαίνοντας την ανάγκη διατήρησής του.

Σύμφωνα λοιπόν με την τελευταία έκθεση του WWF, που δόθηκε στη δημοσιότητα στο περιθώριο της συνόδου για τη βιοποικιλότητα στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας, μεταξύ του 1999 και του 2009 ανακαλύφθηκαν πάνω από 1.200 άγνωστα έως τότε είδη φυτών και σπονδυλωτών ζώων- δηλαδή περίπου ένα νέο είδος κάθε τρεις μέρες- ανάμεσά τους το δελφίνι του Αμαζονίου, ένα τυφλό μικροσκοπικό γατόψαρο και ένα ερπετό που, όπως αποδείχθηκε, ήταν το πρώτο νέο είδος ανακόντα που ανακαλύφθηκε από το 1936.

Κατά τον επικεφαλής της πρωτοβουλίας του WWF για την προστασία του Αμαζονίου, η έκθεση υπενθυμίζει «πόσα πολλά μένει να μάθουμε για αυτή τη μοναδική περιοχή και τι μπορεί να χάσουμε εάν δεν αλλάξει ο τρόπος, με τον οποίο σκεπτόμαστε την ανάπτυξη».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή