Αντ. Σαμαράς: Αυταρχικό το δίλημμα του Πρωθυπουργού

Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2010 21:09
UPD:02/11/2010 00:15

Επικριτικός έναντι του πρωθυπουργού εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, υποστηρίζοντας πως έθεσε ένα «αυταρχικό δίλημμα» σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το οποίο συνέδεσε με το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

A- A A+

Επικριτικός έναντι του πρωθυπουργού εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, υποστηρίζοντας πως έθεσε ένα «αυταρχικό δίλημμα» σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το οποίο συνέδεσε με το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ανατροπή» και το δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη στο Mega, εκτίμησε πάντως πως ο κ. Γιώργος Παπανδρέου δεν θα πάει τώρα σε εκλογές, καθώς το Δεκέμβριο έχει πρώτον προϋπολογισμό, δεύτερον την τρίτη δόση του δανείου, τρίτον την αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δεν του βγαίνει η οικονομία, δεν του βγαίνει το πρόγραμμα. Αμεσα θα είναι παρα πολύ δύσκολο να κάνει εκλογές» σημείωσε.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ ότι ο κ. Σαμαράς επέβαλε τους όρους της πολιτικοποίησης των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι εκείνος ζήτησε πολιτικοποίηση, ενώ ο κ. Παπανδρέου ζήτησε κομματικοποίηση.

Ερωτηθείς εάν πρόκειται να ζητήσει βουλευτικές εκλογές σε περίπτωση που το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι θετικό για τη ΝΔ, απάντησε ότι τις εκλογές τις έχει ήδη ζητήσει ο κ. Παπανδρέου, ενώ πρόσθεσε πως αν ο Πρωθυπουργός πάει σε εκλογές η ΝΔ θα είναι έτοιμη.

Ζήτησε απομπομπή του Θ. Πάγκαλου

Παράλληλα, ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου την αποπομπή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, με τις δηλώσεις που έκανε περί αναδιάρθρωσης του χρέους, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Όπως ανέφερε, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξέφρασαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το θέμα, επισημαίνοντας πως αυτές επιτείνουν την υποψία της ΝΔ για ύπαρξη κρυφής ατζέντας.

«Συκοφαντία να βρουν στον κ. Παπακωνσταντίνου»

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Σαμαράς επέστρεψε στον κ. Παπανδρέου τα περί διγλωσσίας που του επιρρίπτει. «Τα λέω ξεκάθαρα και τα λέω παντού τα ίδια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Συκοφαντία να βρουν στον κ. Παπακωνσταντίνου, που ερμήνευσε το Γιούνκερ ότι ήταν ο Καραμανλής και όχι ο Παπανδρέου που είχε πει για τη διαφθορά στην οικονομία και τον αποκάλυψε το βιβλίο του τέως Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας. Εκεί αν θέλουν να βρουν τις περίεργες συκοφαντίες και τις διγλωσσίες», πρόσθεσε.

«Δεν μπαίνουμε στη λογική της πολιτικής αριθμητικής»

Σε ερώτηση για το πού βάζει η ΝΔ τον πήχη για το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, απάντησε πως το κόμμα του δεν μπαίνει στη λογική της πολιτικής αριθμητικής, εκτιμώντας παράλληλα πως τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο Κ. Καραμανλής πρέπει κάποια στιγμή να μιλήσει»

Αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή σημείωσε ότι «οδήγησε επιτυχώς τη Νέα Δημοκρατία πολλές φορές σε μεγάλες νίκες, είναι μέσα στην παράταξη, είναι βουλευτής, είναι φίλος μου, έχει αυτό το πρόβλημα, είναι δικό του πρόβλημα, δεν είναι δικό μου και εμείς προχωράμε».

Ερωτηθείς σχετικά εξέφρασε την άποψη ότι κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσει, επισημαίνοντας ότι λόγω της σιωπής του ο ίδιος έχει επωμιστεί «ένα βάρος μεγαλύτερο από αυτό που του αναλογεί».

«Παραμένει επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ ο Κων. Μητσοτάκης»

Ερωτηθείς αν ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μετά την πρόσφατη επίθεση που εξαπέλυσε σε βάρος του, παραμένει επίτιμος πρόεδρος του κόμματος, απάντησε πως παραμένει, επισημαίνοντας πως θα ήταν μικροπρέπεια η αφαίρεση αυτής της ιδιότητας.

«Δεν με ενδιαφέρει η πικρία των βαρόνων»

Για την κ. Μπακογιάννη και το κόμμα που αναμένεται να ιδρύσει, δήλωσε: «κάνει το κόμμα της, δεν ξέρω τι θα κάνει, εμένα με ενδιαφέρει η βάση. Με ενδιαφέρει ο κόσμος. Δεν με ενδιαφέρει η πικρία των βαρόνων».

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να συνεργαστεί μαζί της ή είναι persona non grata, επεσήμανε ότι «όποιος ψήφισε το μνημόνιο θα το κουβαλάει μαζί του μέχρι το τέλος» και πρόσθεσε ότι «εάν πει ότι εγώ βλέπω το λάθος μου και πιστεύω σε μια άλλη πολιτική όπως είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός, δεν έχω πρόβλημα με τον οποιονδήποτε και την κ. Μπακογιάννη».

«Η δική μας ιδεολογία είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός, όχι ο νεοφιλελεύθερος σοσιαλισμός»

«O κ. Καρατζαφέρης είπε να κάνουμε διάλογο για την κεντροδεξιά. Τι διάλογο να κάνουμε; Ρωτά. Αυτός είπε στην αρχή να ρίξουμε το ΠΑΣΟΚ όλοι μαζί με την εκλογή Παπούλια. Αμέσως μετά είπε ότι εγώ θα ψηφίσω Παπούλια, ο κ. Καρατζαφέρης ψήφισε όπως ψήφισε και το μνημόνιο. Έρχεται μετά και λέει τώρα να ενωθούμε κατά του Παπανδρέου και να το ρίξουμε. Μετά συζητάει μαζί με τον Παπανδρέου για οικουμενική. Χτες ακούω τα καλύτερα λόγια για τον κ. Καρατζαφέρη από τον κ. Παπανδρέου», παρατήρησ, κληθείς να απαντήσει αν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση της κεντροδεξιάς.

Όπως είπε, «αυτά είναι πολύ μπερδεμένα για να απαντήσουμε έτσι. Ο κόσμος θέλει ανάπτυξη και θέλει σοβαρότητα και εν πάση περιπτώσει η δική μας ιδεολογία, επαναλαμβάνω, είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός, δεν είναι ο νεοφιλελεύθερος σοσιαλισμός».

Γ. Πεταλωτής: Αμετανόητος ο Αντ. Σαμαράς

«Aμετανόητο και χωρίς πολιτικό λόγο» χαρακτήρισε τον κ. Σαμαρά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, σημειώνοντας πως «κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια».

Όπως υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Σαμαράς, «θεωρεί ότι αυτό που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ, να δραπετεύσει αφού κατέστρεψε τη χώρα, ισχύει για όλους».

Τον κατηγόρησε ακόμη ότι «απολογείται ανεπιτυχώς για τη διγλωσσία του σε εσωτερικό και εξωτερικό, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι βασικές επιλογές της κυβέρνησης μας για τη σωτηρία της χώρας τις καταψήφισε και τις πολεμά ακόμη και σήμερα».

Καταλόγισε επίσης στον κ. Σαμαρά ότι «επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί θεωρητικώς από την κυβέρνηση Καραμανλή, μέλος της οποίας υπήρξε, όταν οι πράξεις του είναι το ίδιο ανεύθυνες και μικροκομματικές».

Αναφερόμενος τέλος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι «στο δίλημμα υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα ο κ. Σαμαράς παροτρύνει τον ελληνικό λαό να συμπεριφερθεί όπως το κόμμα του, δηλαδή με πλήρη ανευθυνότητα. Οι Έλληνες πολίτες όμως με πλήρη ωριμότητα κάνουν επιλογές ευθύνης. Αυτές που ο κ. Σαμαράς, όπως είπε και ο ίδιος, ούτε με κιάλια μπορεί να τις δει».

ΛΑΟΣ: «Καλώς ήρθατε στη σοβαρότητα κ. Σαμαρά»

Για υιοθέτηση βασικών θέσεων του ΛΑΟΣ από τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά κάνει λόγο το γραφείο Τύπου του κόμματος και αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «καλώς ήρθατε στη σοβαρότητα κ. Σαμαρά».

Όπως υποστηρίζει ο ΛΑΟΣ, ο πρόεδρος της ΝΔ υιοθέτησε τις προτάσεις για συμμετοχή στην οικουμενική υπό όρους, στην ενίσχυση της οικοδομής και όχι στην περαιτέρω επιβάρυνσή της, και τέλος στην γρήγορη απεμπλοκή από το Μνημόνιο.

«Μας πήρε λίγο χρόνο για να σας πείσουμε αλλά εν τέλει κάτι φαίνεται να γίνεται», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

¶μεση ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της ΝΔ Πάνου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι «ενώ η κυβέρνηση Παπανδρέου, δια του εκπροσώπου της, είναι ανεξάντλητη σε υβριστικές επιθέσεις εναντίον του Προέδρου της Ν.Δ., δεν έχει πει κουβέντα μέχρι τώρα για την κρυφή ατζέντα, που -όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Πάγκαλου- είναι πίσω από τον πολιτικό εκβιασμό του Πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επέμεινε ότι «παρά τις αμήχανες διαψεύσεις του κ. Πεταλωτή -που δεν πείθουν ασφαλώς κανένα- ο κ. Πάγκαλος δεν έχει ανασκευάσει τα όσα είπε περί αναδιάρθρωσης του χρέους», ενώ τόνισε πως «ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει να κρύβεται πίσω από αστείες δικαιολογίες, που εκθέτουν τον ίδιο και προκαλούν τη νοημοσύνη του ρλληνικού λαού».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή